В два от изминалите три състезателни уикенда във Формула 1

...
В два от изминалите три състезателни уикенда във Формула 1
Коментари Харесай

Волф: Няма по-добри наказания за използването на допълнителни двигатели

В два от миналите три спортни уикенда във Формула 1 стартовите решетки претърпяха съществени промени по отношение на резултатите от квалификациите. Причината за това бяха множеството санкции за потребление на спомагателни съставни елементи по задвижващите системи, които водачите обичайно употребяват по време на надпреварите в Белгия и Италия.

Причината е, че „ Спа “ и „ Монца “ дават относително лесни благоприятни условия за изпреварвания, което пък разрешава на водещите водачи относително бързо да си върна изгубените след сходно наказване позиции. Доказателство за това е фактът, че и двете надпревари бяха извоювани от Макс Верстапен, който започва надлежно 14-ти и 7-ми в Белгия и Италия след санкции, само че още в началните километри към този момент бе покрай челото.
 Сайнц: Формула 1 би трябвало да премисли наказванията на стартовата решетка Сайнц: Формула 1 би трябвало да премисли наказванията на стартовата решетка
Освен доста разбърквания огромното количество санкции от време на време води и до огромни неразбирателства и забавяния при публикуването на стартовата решетка. Именно това се случи в Италия предходната седмица, когато ФИА имаше потребност от близо 4 часа след края на квалификацията, с цел да разгласи кой водач къде тъкмо ще започва в неделя. Обикновено този развой се случва в границите на час след финала на сесията за място.

Това огромно закъснение докара до нови апели в падока системата за санкции за потреблението на спомагателни мотори да бъде изменена. Според шефа на Мерцедес Тото Волф обаче актуалната система е добра и за него няма по-добра.
 Тото Волф: Този път ФИА съблюдава разпоредбите Тото Волф: Този път ФИА съблюдава разпоредбите
„ Нека си напомним за какво имаме тази система. От позиция шасито в този момент сме лимитирани от тавана на разноските, а преди не беше по този начин. От страна на моторите към момента нямаме такова ограничаване. Ако нямаше санкции на решетката, щяхме да имаме квалификационни мотори. И не 5 от тях, а цели 20. 

„ Големите тимове и производителите щяха да харчат доста пари, с цел да имат преимущество. Точно по тази причина би трябвало да има нещо, което да те лимитира. Точно заради тази причина имаме тази система. Но стана ли тя прекомерно комплицирана? Със сигурност “, съобщи Волф.

Една алтернатива, която е била дискутирана в предишното включва невъзможността на съответния водач да печели точки за конструкторския шампионат в границите на уикенд, в който е осъден. Така тимът фактически бива осъден за невъзможността да се оправи с рестриктивните мерки на правилника, само че не и водачът, който ще резервира стартовата си позиция. По думите на Волф обаче това също може да има отрицателни последици.

„ Един негатив може да бъде, че тим ще жертва конструкторския шампионат, за сметка на пилотския. Постоянно ще поставя нови мотори, ще има огромни загуби при конструкторите, само че ще завоюва при водачите поради новите мотори “, сподели австриецът.

Той също по този начин разяснява и актуалното ограничаване от единствено три мотора с вътрешно горене, турбо компресора, MGU-H и MGU-K системи, както и единствено две електроники и акумулатори за 22 надпревари. Догодина календарът най-вероятно ще включва цели 24 старта, а увеличение на позволения брой елементи не се планува.
 Това ли е календарът на Формула 1 за 2023? Това ли е календарът на Формула 1 за 2023?
„ Мисля, че би трябвало да преосмислим рестриктивните мерки. Тогава тези санкции ще изчезнат. Но ние не желаеме цялостно разхлабване на лимита. Каквата и независимост да ни се даде ние ще я използваме и то стратегически, тъй като това са единствено 5 или 10 места загуба. Ще гърмим мотор всеки уикенд, тъй като той ще е с по 0.3 секунди по-бърз от предходния. Трябва да има нещо, което да ни стопира “, изясни Волф.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР