В два дни се разгърнаха дебатът и гласуването на промените

...
В два дни се разгърнаха дебатът и гласуването на промените
Коментари Харесай

Промените в Изборния кодекс окончателно приети

В два дни се разпростряха дебатът и гласуването на измененията на Изборния кодекс. Вчера депутатите утвърдиха дефинитивно концепцията на ръководещите за въвеждане на смесено гласоподаване – и на машина, и с обичайна хартиена бюлетина. Устройства за гласоподаване ще има единствено в секциите с над 300 гласоподаватели, а всеки гласоподавател самичък има право да избере дали да ги употребява или да пусне гласа си с в изборната урна. След спиране на съвещанието в 16.00 ч. през вчерашния ден, през днешния ден народните представители продължиха гласуването на поправките и в ранния следобяд завършиха с приемането им.

Депутатите за Велико национално заседание ще се избират съразмерно както за Обикновено национално заседание, гласи една от измененията, утвърдени през днешния ден. Народните представители отвърлиха идеят за създаване на цяла нова глава в Изборния кодекс за изборите за Велико народно събрание, както и първичното предложение на ръководещите изборите да са съразмерно и мажоритарно.

Мина и концепцията на Вътрешна македонска революционна организация народен референдум да може да се организира и по въпроси от компетентността на Велико национално събрани е. Промяната в Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление беше препоръчана от Вътрешна македонска революционна организация посредством заключителните разпореждания на измененията в Изборния кодекс. Това предлагането не беше подкрепено от правната комисия, само че получи поддръжка в пленарната зала със 114 гласа " за ", 61 " срещу " и 2 - " въздържал се ". Отхвърлено обаче беше друго  предложението на Вътрешна македонска революционна организация да се понижи нужният брой поданици за формиране на кметство от 350 на 200 души и те да могат да си избират кмет.

Най-големият спор в пленарната зала пристигна при гласуването по механически въпрос - дали Параграф 8 от законопроекта да отпадне или да бъде отритнат. Въпросният параграф дефинира наименованието на глава 50 от Изборния кодекс да се преименува на " Избори за народни представители за Народно заседание ".

Предложението на патриотите бе параграфът да се " заличи ", на Българска социалистическа партия да " отпадне ", а на ГЕРБ да бъде " отритнат ", което на процедура е едно и също. Кой за чие предложение да гласоподава обаче обърка депутатите в другояче консенсусната обстановка. " Ние сме " за ", вие сте " срещу ". Как по-ясно да ви го кажа? ", съвсем се скара от трибуната шефката на правна комисия Анна Александрова.

" Г-жо Александрова не въздействайте на залата. Нека всеки депутат да реши по какъв начин да гласоподава ", отвърна с усмивка ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Последва 5-минутна отмора, с цел да може всеки да си обясни обстановката, след което параграфът бе отритнат, като получи поддръжката единствено на депутатите от ГЕРБ. 

Парламентът одобри и измененията, свързани с данните в протоколите и с отчитането на резултатите от машинното гласоподаване . Потвърдените гласове от машинното гласоподаване следва да са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки, записаха депутатите. В протоколите от секционните комисии към този момент ще се отбелязва общият брой на недействителните, сбърканите и унищожените бюлетини дружно, а не поотделно, както до момента. Ще се показва общо и броят на гласоподавателите в описите и тези, вписани в допълнение.

" Сега ни се предлага да се нанесе удар и по прозрачността на изборите. Не може под прикритието на нуждата от опростяване на протоколите да се скрие значима информация. Като погледнете протокола, към този момент няма да знаете какъв брой гласоподаватели са били в листата и какъв брой са дописани ", даде образец Крум Зарков от Левицата и попита и за какво ръководещите не желаят в протокола да се впише броят на неизползваните и на унищожените бюлетини.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че " с един патрон - два заека: хем се опростява протоколът, хем се обезпечава една служебна победа ".

" Предложенията за опростяване на протокола са съобразени със забележките в отчета на ЦИК. Броят на унищожените, сбърканите и трите типа недействителни бюлетини е пренебрежимо дребен, с цел да се вписва настрана ", обясни Анна Александрова от ГЕРБ.

Крум Зарков обаче я репликира, че когато от ЦИК споделят, че не могат и не желаят да се занимават с машините, ръководещите не четат техните отчети, само че когато споделят, че не им се занимава да броят унищожените бюлетини - го одобряват.

" Като няма да се вписват на обособен ред, по какъв начин ще знаете дали са доста или малко ", попита Зарков и предвижда, че след приемането на тези текстове още повече от протоколите ще бъдат сбъркани. 

Междувременно президентът Румен Радев разгласи пред публицисти, че е решен да наложи вето на Изборния кодекс. По думите му, това е опит да се резервира опцията изборите да бъдат манипулирани, а има и стопански измерения, тъй като решението на депутатите значи, че се обезсмисля финансирането на машините за гласоподаване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР