В два дни дойдоха две успокоителни и една тревожна новина

...
В два дни дойдоха две успокоителни и една тревожна новина
Коментари Харесай

Две компании ускоряват доставките на ваксините, една ги забавя

В два дни пристигнаха две успокоителни и една тревожна вест за доставките на Covid ваксини в Европейски Съюз. " Бионтех/Пфайзер " и " АстраЗенека " / " Оксфорд " оповестиха, че форсират доставките в опит да преодолеят закъснението. " Модерна " обаче предизвести, че ще забави доставките на своята ваксина за консуматори отвън Съединени американски щати.

Това са трите ваксини, които до момента получиха утвърждението на Европейската организация по медикаментите.

У скорението при " Бионтех "

Германската лаборатория " Бионтех " (BioNTech) разгласи през днешния ден ускорение на доставките за Европейския съюз на имунизацията против КОВИД-19, създадена взаимно с американската компания " Пфайзер " (Pfizer). " Бионтех " даде обещание през второто тримесечие на годината до 75 милиона дози повече от към този момент контрактуваните, съобщи Франс прес.

Увеличаването на доставките ще стартира в седмицата от 15 февруари, сподели в изказване, изпратено до Агенция Франс Прес, финансовият шеф на Бионтех Зирк Пьотинг.

След забавянето на доставките, дължащо се на смяна в индустриалната верига в завода в белгийския град Пюрс, " се връщаме още веднъж към първичния си проект за доставките ", добави той.

Европейски Съюз контракти до 600 милиона дози от тази ваксина и тя към този момент се употребява в целия Европейски Съюз. (200 млн. с алтернатива за още 100 млн. - от тези 600 млн. дози, бяха контрактувани на 8 януари.)

Днес у нас дойде нова доставка тази ваксина. Този месец се чакат 83 хиляди дози, а през март - 104 хиляди дози. Това сподели пред публицисти шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

" АстраЗенека " усилва доставките

Пак по отношение на бавния ритъм имунизации и рецензиите за това Европейски Съюз съобщи, че британско-шведската фармацевтична компания " АстраЗенека " (AstraZeneca) ще достави спомагателни 9 милиона дози Covid ваксини до март.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че това е " стъпка напред ". Миналата седмица Европейска комисия взе участие в доста изострен спор както с Обединеното кралство, по този начин и с " АстраЗенека ".

Но 40-те милиона дози, които в този момент се чакат, към момента са единствено към половината от предстоящото, на фона на продължаващите проблеми с доставките (какво се оказва освен от този производител).

През август Европейски Съюз подписа договорка за 300 милиона дози с " АстраЗенека " с алтернатива за още 100 милиона.

Надеждите бяха за 80 милиона дози от тази ваксина да бъдат доставени през първото тримесечие на 2021 година - макар че други източници показаха цифрата 100 милиона - само че компанията съобщи, че има индустриални проблеми в заводите си в Холандия и Белгия. Медиите оповестяват, че това би означавало понижаване на доставките с 60% до края на март.

Тогава Европейска комисия съобщи, че обещаното от " АстраЗенека " би трябвало да бъде изпълнено, в случай че не от фабрики в Европейски Съюз, то от английски.

България чака общо за февруари 260 хиляди дози от тази ваксина.

Забавяне при " Модерна "

Фармацевтичната компания " Модерна " (Moderna) през вчерашния ден удостовери, че има закъснение в доставките на нейната ваксина против Covid-19 за получатели отвън Съединени американски щати, с което усили неблагополучията на страните, опитващи се да ускорят акциите си по имунизиране, съобщи ДПА.

Базираната в американския щат Масачузетс компания заяви, че е осигурила ревизирани инструкции за доставки в кратковременен проект, като паралелно с това работи за увеличение на продукцията в индустриалния си обект в Швейцария.

Няколко европейски страни оповестиха, че " Модерна " ще редуцира доставките си с 20 на 100 през втората седмица на февруари.

Богдан Кирилов съобщи през днешния ден, че в събота е била получена информация за понижаване с 2 хиляди дози на идната доставка от тази ваксина. Така България ще получи 6 хиляди дози, само че след това доставката ще бъде обезщетена, увери той.

Европейска комисия работи на пожар

Председателят на Европейска комисия организира стратегически договаряния през вчерашния ден с основни изпълнителни шефове на фармацевтични предприятия, сключили контракти за доставка на ваксини против Covid-19, съобщи ДПА.

" Пандемията сподели ясно, че индустриалните потенциали са ограничителен фактор ", съобщи Фон дер Лайен в документално изказване след края на видеоконферентния диалог, отдаден на подготовката за битка с пандемията, новите варианти на ковид и производството. " От жизненоважно значение е да отговорим на тези провокации ", добави тя, като акцентира, че " промишлеността ще бъде значим сътрудник " в подобряването както на дълготрайната подготвеност, по този начин и на непосредствените провокации, свързани с пандемията.

На срещата участваха шефове на " АстраЗенека ", " Бионтех/Пфайзер ", " Джонсън и Джонсън ", " Санофи ", " Модерна " и CureVac. Това са фирмите, от които Европейски Съюз чака доставки на ваксини.

Европейски Съюз заяви, че е договорил необятно портфолио от ваксини с разнообразни технологии. Той е обезпечил до 2,3 милиарда дози от най-обещаващите претенденти за ваксини за страните членки и за техните прилежащи страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР