В дупнишкото село Самораново, където се намират най-модерният затвор и

...
В дупнишкото село Самораново, където се намират най-модерният затвор и
Коментари Харесай

Нов модерен арест и преходно отделение за лишените от свобода в Самораново

В дупнишкото село Самораново, където се намират най-модерният затвор и обучителен център за надзиратели в България, към този момент са построени нови арестни пространства и ново преходно поделение, оповестиха от пресцентъра на министерството на правораздаването.

На публична гала през днешния ден, министърът на правораздаването откри четириетажната постройка, в която се обитават ареста, новото преходно поделение, така наречен half way house и административните пространства за личния състав. Целта е да се основат модерни условия за настаняване на наказаните в унисон с условията на европейските правила и стандарти, съобщи правосъдният министър по време на церемонията. Сградата се намира в непосредствена непосредственост до настоящото затворническо общежитие „ Самораново “ към пандиза в Бобов дол, което също е с усъвършенствани условия за настаняване. съобщи още, че макар сериозния прогрес и промени в региона на пенитенциарното дело и признанието за напъните от интернационалните сътрудници, Министерство на правораздаването и ГДИН ще не престават с темпото на работа, като се преценяват с рекомендациите на Комитета за попречване на изтезанията и решенията на Европейски съд по правата на човека. 

Общият потенциал на новоизграденото място за авансово задържане е до 47 лица, на преходното поделение – 12. В ареста са обособени спални пространства за двойно настаняване, построени са килии за лица с физически увреждания и за лица със заразни болести, които би трябвало да бъдат настанявани настрана. Предвидено е настрана помещение за дами, както и места за престой навън. 

Преходното поделение е за лишени от независимост, на които им следва скорошно освобождение от пандиза. Целта е в условия и с пространства, близки до фамилната среда, те да се приспособяват по-лесно към връщането им на открито в обществото. При тези пандизчии ще се ползват специфични стратегии за интеграция, каквито се употребяват интензивно в международен мащаб от години. Нalf way house се построяват още в затворническите общежития към пандизите в Пловдив и Бургас. Такова поделение има и в новия затворническия комплекс наоколо до ареста. С въвеждането им в пенитенциарната система у нас се поставя основата на нова социално-интеграционна идея за лишените от независимост. 

Средствата за реконструкцията на постройката са безплатна финансова помощ в границите на Програма „ Правосъдие “ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на близо 2 милиона лева. 

На откриването през днешния ден участваха още основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на пандиза в Бобов дол ст. комисар Крум Петров, кметът на Самораново Райко Цветков, ръководители на звена в правосъдната система и други

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР