В древността вещерските бутилки се използвали за отблъскване на магии

...
В древността вещерските бутилки се използвали за отблъскване на магии
Коментари Харесай

Вещерски бутилки срещу зли сили

В древността вещерските бутилки се употребявали за отбиване на вълшебства и зли сили. Вярата във вещици и зли духове вървяла ръка за ръка с опитите за контриране на тези рискове.

С времето хората създали разнообразни способи да се пазят от вещиците, които епохи наред са считани за същински. Освен проведените гонения, имало и още един известен способ – вещерските бутилки. Интересно е да се спомене, че тези вълшебен предмети се наложили единствено в Англия и Северна Америка, само че не и в другите елементи на Европа.

Обикновено за изработката на вещерски бутилки се употребявали стъклени шишета с тапи, само че известни били и каменните беларминови кани, които носят името на Робърт Белармино – член на Инквизицята, изиграл значима роля в Контрареформацията. На всяка от тези бутилки е изобразен космат мъж, чието ужасно изражение е служило за отбиване на зли вещици и призраци.

 Биларминова бутилка. Wikimedia Commons Биларминова бутилка. Wikimedia Commons

Въпреки всичко, бутилките не били толкоз значими колкото течността в тях. Във всяка бутилка били поставяни разнообразни съставки според от това против каква магия са предопределени да пазят. Една от най-често срещаните съставки във вещерските бутилки е човешката урина.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Хората вярвали, че сваряването на дадена запарка ще обърне магията против вещицата, която я е направила. Ето по тази причина хората, страдащи от проблеми с пикочните пътища, сварявали урината си, тъй като считали, че по този метод заклинанието ще бъде обърнато против вещицата и проблемите ще приключат. Понякога към урината се добавяли игли и пирони, с цел да може страданието на вещицата да е още по-голямо.

Съдържанието на вещерските бутилки постоянно варирало. През 2004 година в Гринуич е открита такава бутилка от XVII век, в която имало човешка урина, сяра, 12 стоманени пирона, 8 месингови игли, коса, 10 нокътя и парче кожа във формата на сърце, пробито с килнат гвоздей. От последвалите разбори на урината станало ясно, че притежателят на вещерската бутилка е бил пушач, а от добре поддържаните нокти станало ясно, че това е с висок обществен статус.

 Вещерска бутилка от Англия. Wikimedia Commons Вещерска бутилка от Англия. Wikimedia Commons

Вещерските бутилки се употребявали и като предварителна защита от вълшебства и зли сили. Обикновено били поставяни обърнати под камини и порти. Но хората ги носели със себе си и като амулети, като вътре нормално слагали ръждясали, остри предмети като пирони, игли и бръсначи, тъй като се считало, че те са способни да въздействат на злите вълшебства и неприятния шанс. Други постоянно срещани съставки са сол, алено вино, алена шнур, разнообразни билки и както към този момент споменахме, човешка урина.

От магия към просвета: ритуали и опити на алхимиците

Магическите амулети на античния свят

Магическо проклинание на чужд език

През XVI и XVII век в Европа и Северна Америка страхът от вещици е бил изцяло действителен, а вещерските бутилки представлявали комфортна застраховка. Вярата в магическите сили на тези амулети несъмнено е давала успокоение на „ омагьосаните “ клетници.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР