В древни времена хората вярвали, че Земята е плоска и

...
В древни времена хората вярвали, че Земята е плоска и
Коментари Харесай

20 невероятни факта за Земята и Космоса

В антични времена хората вярвали, че Земята е плоска и че се поддържа от три великански кита. Днес сме осведомени с Големия гърмеж, черните дупки и непрекъснато разрастващата се галактика.

Сигурни сме, че съществуват още голям брой невероятни открития, които човечеството занапред следва да направи. Междувременно… представяме ви 10 невероятни обстоятелството за нашата Вселена, които ще ви удивят.

***

99 % от материята е празно пространство. Ако отстраним това пространство от атомите ни, тогава цялото човечество (7 млрд.) ще може да се побере в едно кубче захар.

Освен Антарктика, единствено едно друго парче земя на планетата не принадлежи на някоя страна. Бир Тауил се намира сред Египет и Судан, само че нито една от страните не желае тази територия.

Всеки от нас се състои от атоми, които в миналото са били част от звезди, избухнали преди милиарди години.

На земята съществуват към 8,7 млн. разнообразни типове. Всеки ден до 200 от тях се трансформират в липсващ тип – сходно движение не е било следено от изгубването на динозаврите.

Малък % от статитката, която виждате на тв приемника си, в действителност е остатъчно сияние от Големия гърмеж.

Една година на Венера се равнява на 224 земни дни. Един ден на Венера обаче е еднакъв на 243 земни дни. С други думи - един ден на Венера е по-дълъг от една година.

Почти всички  водородни атоми в нашите тела са се образували в Големия гърмеж - преди към 13,7 милиарда години.

За да напуснете Земята и да навлезете в Космоса, се приема, че би трябвало да достигнете линията Карман, намираща се на 100 км височина. За да станете американски астронавт, би трябвало да достигнете само 80 км.

Денят на Земята се усилва с 2 милисекунди на век. След 200 млн. години едно денонощие ще трае 25 часа, а годината ще има 355 дни.

Слънцето съставлява 99,8 % от маста в Слънчевата система. То е толкоз огромно, че в него могат да се поберат 1,3 млн. планети, огромни колкото Земята.

Във Вселената има повече звезди, в сравнение с песъчинки на Земята.

В международните океани има 20 млн. тона злато. То е толкоз разредено, че единствено 1 литър морска вода съдържа 13-милиардна от грама.

Преди 2 милиарда години на земята е имало нуклеарни реактори. Те са се образували по натурален път в ураниевите находища в Габон и са произвеждали сила, задоволителна за зареждането на към 30 тостера.

Вселената ухае на малина, ром, бекон, печени бадеми и барут.

Неутронните звезди са толкоз гъсти, че единствено една чаена лъжичка от техния материал ще тежи повече от връх Еверест.

Обикновената материя, която виждаме, съставлява едвам 5 % от Вселената. Останалата част е тъмна сила и тъмна материя, за които към момента не знаем съвсем нищо.

В Западна Африка съществуват експлодиращи езера, които убиват хората в региона, като ги задушават. Те отделят големи газови облаци. През 1986 година един сходен облак убива 1700 души.

Земното магнитно поле е най-слабо в Южноатлантическата особеност. Тук галактическата радиация може да повреди спътниците, да блокира компютрите на галактическите станции и да засегне зрението на астронавтите.

Ще са ви нужни 40 минути, с цел да стигнете от единия полюс на земята до другия, в случай че скочите през тунел, прокопан сред тях. Ако приемем, несъмнено, че няма да има каквото и да е въздушно противодействие. Впрочем, хората са съумели да прокопаят едвам 0,2 % от пътя към центъра на земята.

Съществува доктрина, съгласно която Земята е била съвсем унищожена от конфликт с мистериозна планета на име Тея. Нейните поддръжници настояват, че образувалите се в следствие парчета са оформили пръстен към нашата планета. И по този начин се е родила нашата Луна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР