В древен Египет активно са го използвали за лечение на

...
В древен Египет активно са го използвали за лечение на
Коментари Харесай

Само 1 шишенце може да реши почти всичките ви проблеми – отвътре и отвън

В античен Египет интензивно са го употребявали за лекуване на доста заболявания. Другото му име е „ сусам ”, което значи „ маслодайно растение ”, тъй като 60% от сусама се състои от скъпи масла, богати на витамини и потребни детайли.
Именно заради това сусамовото масло постоянно се употребява освен в готвенето, само че и в медицината от 1500 година прочие Хр. В днешната публикация ще ви разкажем какви потребни свойства има сусамовото масло, както и къде и по какъв начин да го използван вярно.
Защо е потребно сусамовото масло

Малките семена от сусам съдържат доста хранителни субстанции. В състава си имат една от най-полезните мастни киселини, омега-6 и омега-3, участва в съвсем равни пропорции, а също са и богати на антиоксидантни витамини Е, А, С и съвсем цялостен комплект от група В.
Сусамът съдържа доста фосфолипиди и фитостероли – субстанции, които имат удобен резултат върху общото положение на тялото, кожата и имунитета. В допълнение, семената съдържат доста сквален – антиоксидант, нужен за синтеза на половите хормони и има антибактериални свойства.
През 2011 година, с помощта на проучванията, беше открито, че сусамовото масло е в положение да защищити човешката ДНК от радиационни увреждания и да блокира развиването на раковите кафези. Също по този начин учените съумяха да открият към 30 лечебни свойства на маслото.

Ползите от сусамовото масло за тялото
Не е загадка, че сусамовото масло е ужасно като превръзка за всевъзможни зеленчукови салати и закуски, само че това не е краят на използването му. В медицината маслото се употребява в следните случаи:
при астма, суха кашлица и други белодробни болести.
За възстановяване на съсирването на кръвта.
За подсилване на имунната система и тялото като цяло.

С нараснала киселинност.
За попречване на образуването на кръвни съсиреци и задръстване на вените.
За подсилване на сърдечно-съдовата система.
при несъразмерна раздразнителност и стрес за нормализиране на нервната система.
Да подтиква мозъка и да усили продуктивността при чести интелектуални натоварвания.
За нормализиране на съня и облекчение на умората.

За да се предотврати развиването на рак.
Също по този начин се предлага използването на сусамово масло по време на бременност, защото наборът му от витамини и субстанции оказва помощ на плода да пораства вярно. И по време на кърмене, доста усилва равнището на карма
Средно за подсилване на имунната система и тялото на възрастен е задоволително да се вземе 1 супена лъжица сусамово масло дневно, а децата – 1 ч. л. Не се опитвайте сами да увеличавате дозата, тъй като високото наличие на калций може да докара до проблеми с урогениталната система. Също по този начин, потреблението на сусамово масло е нежелателно за хората, склонни към разширени вени.

Сусамово масло в козметологията и дерматологията
В допълнение към поглъщането, сусамовото масло може да се употребява за външна приложимост. Най-често се употребява в козметологията.
за кожата: просто поставете 30 минути преди лягане и измийте с топла вода; Тази маска ще ви помогне да запазите кожата си млада, еластична и ще подтиква дейното произвеждане на натурален колаген;
за масаж на краката: след вана се прави лек масаж на краката, като се употребява сусамово масло; спомага за облекчение на умората и разтегливост на кожата;

за грижа за тялото: малко количество сусамово масло се нанася върху кожата на тялото с кръгови придвижвания и след 20 минути се взема парещ душ; Тази процедура чудесно успокоява времето за сън и поддържа кожата в добра форма;
за грижа за косата: сусамовото масло се втрива в кръгови придвижвания в скалпа и след 30 минути се изплаква с топла вода и шампоан. Тази процедура се прави 1-2 пъти седмично, с цел да се възвърне структурата на косата и да се избегне делене на краищата.

Рецепти за маска от сусам
съставки
1 супена лъжица сусамово масло
3 капки етерично масло
приложение
Смесете съставките и нанесете с кръгови масажни придвижвания върху цялото тяло. След 20 минути изплакнете с топла вода с душ гел. След нанесете овлажняващ крем.

Маска за мазна кожа
съставки
1 супена лъжица сусамово масло
1 белтък
приложение
Разбийте белтъка и разбъркайте със сусамово масло. Нанесете сместа върху почистено лице и оставете за 20 минути. Изплакнете с топла вода, избършете с тоник и нанесете овлажняващ крем.

Подмладяваща подхранваща маска за суха кожа
съставки
1 супена лъжица сусамово масло
1 супена лъжица какаово масло
приложение
Разтопете какаовото масло на водна баня и разбъркайте със сусамово масло. Нанесете върху квалифицираната кожа на лицето и оставете за 20-25 минути. След това изплакнете с топла вода и нанесете крем.

Подхранваща маска за всички видове коса
съставки
2 супени лъжици мед
2 жълтъка
2 супени лъжици сусамово масло
приложение
Загрейте малко маслото и разбийте жълтъците. Смесете меда с останалите съставки, до момента в който изгладнете и нанесете сместа върху косата. Изплакнете след 35-40 минути с топла вода и шампоан. Маската може да се употребява на всеки 4-5 дни.
Преди да употребявате сусамово масло и маски с него, уверете се, че не сте алергични към някой от съставените елементи.. Не забравяйте да запазите публикацията и да кажете на приятелите си!
Инфо: lekuvai.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР