В допълнение на това, гумите ще имат символ за сцепление

...
В допълнение на това, гумите ще имат символ за сцепление
Коментари Харесай

Влизат в сила новите етикети за гуми. Какво ще ни казват те?

В допълнение на това, гумите ще имат знак за сцепление на сняг и QR код, който ще води до обширна европейска база данни. Промяната влиза в действие на 1 май тази година. Целта на новия етикет е да помогне на потребителите да сравнят другите гуми и да ги насочат към по-безопасен и екологичен избор.

Етикетите за гуми ще бъдат възобновени в целия Европейски Съюз. Новите етикети ще бъдат наложителни за гуми създадени след април 2021 година, тъй че ще стартират последователно да се появяват върху гумите предлагани за продажба.

Всесезонните гуми, летните гуми и зимните гуми без шипове, които се оферират в Европейски Съюз получиха първия етикет на Европейски Съюз за гуми през 2012 година Досега условието се прилагаше за гуми на леки коли, SUV-та и ванове, а наложителната информация включваше: противодействие при търкаляне, сцепление на мокра настилка и външен звук при търкаляне.

 Влизат в действие новите етикети за гуми. Какво ще ни споделят те?

Сега, етикетите се трансформират, и би трябвало да дават информация и за сцепление на сняг и лед, скалата за оценяване е възобновена, и е прибавен QR код върху етикета. Това условие не се отнася за зимни гуми с шипове.

“На процедура, сцеплението на мокро е противоположно на това върху лед: спомагателното създаване на едното нормално понижава представянето на другото. Гумите създадени за Централна и Източна Европа нормално натъртват на характерности нужни за непокрити със сняг пътища, до момента в който признакът за сцепление на лед демонстрира, че гумата работи съвършено и остава безвредна и в предизвикателните условия на зимата в северните региони.

Не предлагаме използването на гуми създадени за Централна и Източна Европа в условия, за които не са планувани.”, споделя Мати Мори, управител „ Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres. Гумите за камиони и рейсове също ще получат етикети.

Новата система за етикиране ще оказва помощ при избора на гуми освен при потребителски, само че и при бизнес решения, защото условията ще обгръщат и гумите за камиони и рейсове. За тях етикетите до момента бяха употребявани единствено в маркетингови материали. Гумите за този вид транспортни средства няма да имат знак за сцепление на лед.
 Влизат в действие новите етикети за гуми. Какво ще ни споделят те?

Почти 90% от въглеродния отпечатък на гумите се отделя при използването им, което е и повода Nokian Tyres от дълго време да работят над това да понижат съпротивлението при търкаляне на продуктите си. Разликата, която е реализирана към този момент е 8.5% приблизително спрямо 2013 година По-ниското противодействие при търкаляне значи по-нисък разход на гориво и по-ниски равнища на въглеродни излъчвания.

Целите сложени пред актуалните промени на етикетите на гуми включват: улеснение на избора на потребителите и възстановяване цялостната сигурност при шофиране. Първоначалната цел, с която са почнали етикетите за гуми – да спомогнат за намаляването на нездравословните излъчвания, също остава годна.

„ QR кодът е нов детайл от етикета на гумите, който ще води потребителите до обширна база данни, в която се акумулират всички модели гуми предлагани на европейския пазар. Продуктовата информация е стандартизирана, позволявайки елементарно съпоставяне сред другите гуми. “, споделя Суннари.

За в бъдеще, етикетите за гуми ще бъдат разширени в допълнение, с цел да регистрират фактори като изхабяване, пробег и експлоатационен живот на пътя. Решението към този момент е взето, само че потвърждението на методите за изпитване ще отнеме години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР