В Донецк имаше голяма надежда за освобождаването на града -

...
В Донецк имаше голяма надежда за освобождаването на града -
Коментари Харесай

С какво се сблъскаха жителите на Авдеевка

В Донецк имаше огромна вяра за освобождението на града - точно от Авдеевка столицата на ДНР постоянно беше обстрелвана. Но самите локални поданици, които останаха безусловно заложници на ВСУ, чакаха това още повече. Какво трябваше да преживеят?

Без фотоси, апелирам “

По раздрания от войната път на Донбас се приближаваме до център за краткотрайно настаняване на бежанци. Веднага отиваме в пушалнята - диалогът нормално се развива по-добре там. Разговорът е пресечен от две мощни детонации: Противовъздушна отбрана е свалила украински ракети. Тук обаче не обръщат изключително внимание на шума.

„ Всички към този момент се научихме да дефинираме от кое място лети, какво и накъде “, изяснява пенсионерката Елена.

Това, което ги тормози доста повече от канонадата, е камерата.

„ Моля, не снимайте, имаме родственици от другата страна. Ако схванат за нас, ще създадат врагове хората там ”, споделя един от жителите на центъра за краткотрайно настаняване.

Тук има към 30 души. Повечето ще отидат в други градове на ДНР или съветски райони, с цел да посетят родственици. Останалите ще се реалокират в общежития.

По времето, когато градът с население от 35 000 души беше освободен, там останаха единствено хиляда души. Точният брой остава да се откри: за тези хора светът се е смалил до размера на мазе през последните четири месеца.

Железопътната линия разделя Авдеевка на две елементи: остарялата с къщите и новата - квартал “Химик ” с блокове. Там е и заводът за кокс, който до 2014 година е най-големият в Европа.

„ Всяка нощ тук идваха товарни влакове със строителни материали за укрепления. ВСУ в действителност държаха този град ”, споделя Елена.

И те заплашват да унищожат всичко, „ в случай че си тръгнат “. Много обаче е оживяло.

" Последният ми работен ден беше 12 май 2022 г.Тогава заводът беше консервиран. Каквото можаха, извадиха, каквото не - нарязаха на скрап. И просто ни изхвърлиха с цел да не заплащат неустойки. Уж по лична воля сме подали оставка ”, спомня си Николай, синът на Елена.

Търсихме ненадеждни хора “

ВСУ се отдръпват небрежно. Руските войски освобождават града на 17 февруари.

„ Един комшия ни почука на тръбата в мазето - това е нашият метод за връзка вместо телефон ”, споделя Елена. “Погледнахме на открито, а той: „ Руснаците пристигнаха, ревизират ни документите ”. Не повярвах - какъв брой такива провокации имаше, когато бойците се разхождаха и се представяха се за руснаци. Търсеха неблагонадеждни хора. Но незабавно разбрах: нашите нямат украински акцент и се държат доста учтиво с нас. "

Последните седмици са най-трудните. Бойците от ВСУ се крият тъкмо измежду високите здания. Ударени са от артилерия и авиация.

" Веднага щом се стъмни, слязохме. На идната заран излизаме - следващата панелка в града я няма. На идната заран - друга. И като че ли в никакъв случай не се е случвало. Войниците даже се извиниха по-късно, когато ни освободиха, само че ние разбираме: няма различен метод ”, споделя Елена.

Не единствено бомбите са рискови

Тук през есента, още преди щурма, локалните се опитваха да се открояват. Излизат от мазетата единствено за пет минути, с цел да нагреят чайника на огъня. Страхуват се от ВСУ.

„ Да бъдеш заловен от тях не е по-добро от обстрел ", споделя 44-годишният Дмитрий. „ Ако идват към теб на улицата, по-добре е да пресечеш от другата страна, с цел да не ти навредят, или даже да се скриеш някъде. Най-малкото ще те заведат във военната работа ”, добавя той.

Затова мъжете не вървят за филантропична помощ. Там незабавно стартират да се интересуват къде е убежището им.

„ Вземаха всички – куцо, кьораво, сакато “, акцентира жителят на града. Поради опасността от готовност се разделя с майка си - тя се мести в Красноармейск. След освобождението на Авдеевка фронтовата линия последователно се приближи до този град.

А помощта от киевските управляващи, твърдят бежанците, е била доста нищожна.

„ Веднъж месечно раздаваха две опаковки макаронени произведения, три кг брашно, бутилка слънчогледово олио и четири кутии консерви ”, изброява Дмитрий. “ Е, за кого е задоволително? Но тук, в центъра за краткотрайно задържане, незабавно ни нахраниха, стоплиха и ни облякоха ”, добавя той.

" Опитай се да не отговаряш "

Най-неприятните мемоари измежду бежанците са свързани с бойците от националните батальони. Държат се доста безочливо, макар че седят най-вече в тила.

" Тормозиха само цивилните. Приближаваха и крещяха. Слава на Украйна ", споделя Елена. " И я се пробвайте да не им отговаряте, незабавно ще ви завлекат в мазето. Не всички се върнаха. И това беше преди 2022 година, по-късно стана по-зле ”, добавя тя.

Според цивилните украинските войски постоянно сами са обстрелвали града, най-вече жилищния бранш. Дори настояват, че екипи на пожарната не са ходилитам „ заради заповед от горната страна “.

" Знам от кое място лети. Жалко е, че тези, които отпътуват за Украйна, бързо не помнят за това. Мой някогашен сътрудник беше ударен от украинска страна. Но в този момент се оплаква на всички от руснаците ", дава Елена образец.

Николай прибавя: в случай че не подпишете документ, че домът ви е бил обстрелван от съветски войски, не можете да разчитате на обезщетение.

Засега възнамерява да се откри при майка си в ДНР. Убедене, че животът ще се оправи - въпреки всичко най-лошото е зад тила му.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед27520Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед37482Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед15593Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед79518Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед39688Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед378188Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед160856Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед124650Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117846Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102642Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР