В докладите България е описана като държава, която предлага едни

...
В докладите България е описана като държава, която предлага едни
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ за България: Корупцията е ендемична при големи проекти и в енергийния сектор

В отчетите България е разказана като страна, която предлага едни от най-евтините работни места в Европейския съюз (ЕС) и ниски и равни корпоративни налози и налози върху приходите. Няма законни ограничавания за задграничната благосъстоятелност или за контрола върху компаниите.
Докладите означават растежа в стопански браншове като създаване на софтуеър, бизнес аутсорсинг и услуги за техническа поддръжка, като в същото време отбелязва, че ИТ и бекофис аутсорсинг секторите са привлекли доста американски и други задгранични компании в България, в това число Кока Кола, която неотдавна откри в София развоен център за интелигентни технологии.

Същевременно задграничните вложители не престават да показват безпокойство по отношение на върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, изключително при осъществяване на огромни инфраструктурни планове и в енергийния бранш.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, дължащ се на миграцията и застаряването на популацията, става все по-осезаем и покачва разноските за труд в определените браншове, се споделя още в отчета на Държавния департамент.

Инвеститорите показват и други проблеми, възпрепятстващи вложенията, като да вземем за пример непредсказуемост заради чести регулаторни и законодателни промени, мудни процеси в правосъдната система и лимитирано използване на правата върху интелектуалната благосъстоятелност.

От началото на 2018 година българското държавно управление намерено разисква вероятността за преустановяване на дълготрайните си контракти с два огромни американски вложителя, цитирайки нуждата да се съобрази с регулаторните политики на Европейски Съюз. Една друга американска компания продължава да среща съществени регулаторни и евентуално политически трудности в опитите си да конкурира непозната компания с непоклатими позиции на българския енергиен пазар.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР