В доклада на министъра на финансите в Министерския съвет (документите

...
В доклада на министъра на финансите в Министерския съвет (документите
Коментари Харесай

Дефицит от 3%: Правим ли се на по-големи католици от папата?


" В отчета на министъра на финансите в Министерския съвет (документите са обществени, има стенограми) на никое място не се споделя, че ще идва Международният валутен фонд или ще банкрутира страната.

Казва се, че би трябвало да има по-строга фискална консолидация от тази, която правехме досега, с цел да спазим 3-процентната референтна стойност от Пакта за непоклатимост и напредък. В момента от 19 страни членки в Еврозоната 10 не съблюдават този аршин и за тази година са заложили дефицити от над 3 %. Основният въпрос е за какво се опитваме да бъдем по-големи католици от папата. Тези, които са писали разпоредбите, сами не ги съблюдават “.

Това разяснява пред bTV основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Ресторантьорският бизнес ли е основният проблем на финансовото министерство?

„ През последните три години стана съвременно при рецесии да се стартира с ресторантьорския отрасъл. Изказването на министър Велкова е много съществено, а заявяването, че би трябвало да се вдигне Данък добавена стойност на заведения за хранене и фитнеси - го прави несериозно. Малко над 200 млн. лв. е разликата в Данък добавена стойност – това, което остава в нашия отрасъл и във фитнеса.

При над 5 милиарда дупка в бюджета, надали това е основният проблем на финансовото министерство. Икономическата мярка е напълно в интерес на бизнеса. Тя е краткотрайна единствено в България. В съвсем цяла Европа хотелиерството и ресторантьорството са с по-ниска ставка от естествената ставка в страната “. Това разяснява Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

„ Ресторантьорският бизнес беше извънредно постоянен преди пандемията. В рамките на две години ние повече от девет месеца бяхме затворени. Това е голям финансов удар. След това стартира войната в Украйна, инфлационните процеси и поскъпванията. В момента по отношение на 2019 година имаме три пъти по-високи разноски за всичко. За страдание би трябвало да подвигаме крайните цени, само че и потреблението се свива “, разяснява още той.

„ Потреблението в действителност понижава и това е резултат от замразяването на политиката на приходите, недофинансирането на доста браншове и повдигането на цените “, уточни Любослав Костов.

Синдикатите желаят понижаване на общата ставка

Любослав Костов уточни, че синдикатите постоянно са били срещу диференцираната ставка, а желаят понижаване на общата такава.

„ Да, би трябвало да има фискална консолидация, само че когато базисните допускания без никакви политики приказват за недостиг от 6-7%, би трябвало да се опитаме да го понижим дотолкоз, доколкото е задоволително и за семействата, и за бизнеса, с цел да има съответна политика и за приходите, и капиталова политика, която да подтиква растежа. Не може да преследваме числови знаци, без да мислим до какво ще докара това в икономическата ни обстановка “, уточни още той.

Главният икономист на КНСБ съобщи още, че България няма по какъв начин да банкрутира, когато е с най-ниския дълг в Европа.

По-високи тол такси - цената се заплаща от всички

„ След като не се усилиха тол таксите и цените на горивата са овладяха, инфлацията стартира да се успокоява. Когато тол таксите бъдат увеличени, цената ще бъде платена от всички български жители. Всяка една транспортна услуга ще включва и разхода за тол таксите. Този разход ще се калкулира в цената на всяка една стока, която се извозва с камион “, уточни Йордан Арабаджиев, шеф на Съюза на интернационалните превозвачи.

Какво още разясниха специалистите - чуйте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР