В доклад до парламента, който предстои да бъде разгледан от

...
В доклад до парламента, който предстои да бъде разгледан от
Коментари Харесай

ЦИК иска отлагане на електронното гласуване въпреки закона

В отчет до Народното събрание, който следва да бъде прегледан от правната комисия, Централната изборна комисия (ЦИК) предлага отсрочване на въвеждането на електронно гласоподаване в България, оповестява Mediapool.

Решено: Машинно гласоподаване във всяка секция

Как се гласоподава машинно - вижте в нашата изложба

В ЦИК считат, че би трябвало да се обезпечи опция за поетапна реализация на системата за отдалечено електронно гласоподаване с финансиране на повече пилотни планове, защото досега няма задоволително гаранции за сигурност и непоклатимост на резултатите.

Най-голямата спънка пред въвеждането на електронно гласоподаване е неналичието на електронна идентификация на жителите. По закон е планувано всеки българин да има такава, а тя да е внедрена в българските персонални документи. Първоначално това трябваше да е реалност от 1 януари 2017 година Сега до 1 януари 2019 година

Според ЦИК електронното гласоподаване не е предпазено от хакерски офанзиви, рискът от следен избор при него е по-голям, в сравнение с да вземем за пример освен това с хартиени бюлетини, то ще оскъпи изборите и жителите не са задоволително осведомени с него.

С поправките в Изборния кодекс, които бяха направени след осъществяване на референдума, иницииран от Слави Трифонов, обаче страната би трябвало да планува опция за пробно отдалечено електронно гласоподаване на три поредни избора - включително и частични.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР