В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на

...
В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на
Коментари Харесай

Скандална клауза в договора между ЧЕЗ и Инерком

В контракта за продажба на българските активи на ЧЕЗ на "Инерком " има уговорка, която изисква от сдружението покупател да окаже съдействие по делото против България в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия. Това заяви "Хосподарски вести ", базирайки се на източник от управлението на чешката компания.
Ако искът на ЧЕЗ против българската страна в основания във Вашингтон арбитраж бъде задоволен, компенсацията може да доближи близо 600 млн. евро. Това е главната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на държавното управление в София, показва изданието.
„ Сега си представете по какъв начин ще се съгласим притежател на българската ни компания да стане някой, против който водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, показва източникът на чешката медия.
Според „ Хосподарски новини” сега от ЧЕЗ приготвят нов стратегически вид – да се съгласят на продажба на надзорен пакет от акции на българското държавно управление, в случай че то одобри да заплати несъмнено обезщетение по делото в арбитражния съд.
В множеството случаи даже сходен иск да бъде задоволен, отсъдените компенсации са доста по-ниски от оптималните размери, тъй че от чешкото сдружение не рискуват нищо. При най-хубавото за ЧЕЗ развиване на събитията, компанията може да завоюва от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро.
Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за който се твърдеше, че е пратил на българския министър председател Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на договорката с „ Инерком България”, изрично отхвърли да е правил такова нещо.
„ Не знам какво пишат българските медии, не споделям с българското правителство”, уточни Ланда.
Финансирането за договорката идва от офшорни компании, зад които стоят руско-грузински капитали, и три банки – държавната Българска банка за развиване и Първа капиталова банка, които публично отхвърлиха да вземат участие, и "УникредитБулбанк ".Това стана ясно, след известие на българското държавно управление при започване на разгара на договорката.
В момента притежателят на „ Инерком” Гинка Върбакова е в Чехия, с цел да договаря българската страна да закупи дял в „ ЧЕЗ България”.Очаква се договарянията да продължат до края на седмицата.
Официално беше оповестено, че сделката сред Борисов и Върбакова е „ Инерком” и страната да са сътрудници, само че кабинетът да държи контрола над енергоразпределителното сдружение. А бизнес дамата е в Прага, с цел да убеди ЧЕЗ да се съгласи с тази сделка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР