В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за

...
В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за
Коментари Харесай

ЦИК: Не сме договаряли със Сиела допълнителни машини за резервни части

В контракта сред ЦИК и компанията снабдител на машините за изборите няма уговорка за спомагателни машини за аварийни елементи. Това разяснява в ефира на зам.-председателят на ЦИК доцент Димитър Димитров. 

" Това, което е закрепено в нашите правила и в контракта е, че когато една машина не работи 30 минути и техникът, който съставлява " Сиела Норма ", не е в положение още веднъж да я задейства, да извърши ремонта, влиза в действие универсалното предписание – след 30 минути стартира да се гласоподава с хартия. Това е, от което се опасяват част от политическата класа ", уточни зам.-председателят на ЦИК.

Той обаче подсигурява, че няма по какъв начин инцидентна машина да се озове в изборна секция. " Ще имам опция да се срещна с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли господин Тодоров (шефът на " Сиела Норама ", бел. ред.) сега? Какво е обяснил, за какво се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че би трябвало да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови елементарни щипки, с които се поставят преградните пана, с които се изолира директният достъп до гласа на гласоподавателя. Това ли е казусът - тъй като една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина ", възмути се Димитров. 

По думите му, машините са сертифицирани, доколкото е допустимо. " Те не са одитирани, тъй като одит е вероятен единствено тогава, когато те са работили и би трябвало да знаете какво се е случило, с цел да може да одитирате ". 

На въпрос дали може да се подсигурява почтеност и бистрота на вота, Димитров отговори, че каквото е било допустимо да се направи в границите на пълномощия на институция като ЦИК е направено. " Само че ЦИК не носи машината във всяка секция, нито ревизира какво се случва във всяка една секция. Това е една комплицирана организация, в действителност комплицирана ", уточни той и уточни, че с фирмата са сключвани минимум три разнообразни контракта: - един с " Информационно обслужване " и два със " Сиела " Норма ". Димитров беше безапелационен, че на никое място в контракта не е упоменато, че може да се поръчат спомагателни устройства, които да се употребяват за аварийни елементи.

Зам.-председателят на ЦИК допълни, че постоянно е имал една и съща позиция във връзка с машините:  " Винаги настоявам, че това е една пакост за 80 млн. лева "  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР