В договора, който е бил сключен преди години между Националната

...
В договора, който е бил сключен преди години между Националната
Коментари Харесай

НЕК е платила близо 266 млн. евро на Уорли Парсънс до прекратяването на договора

В контракта, който е бил подписан преди години сред Националната електрическа компания (НЕК) и определената за съветник на плана АЕЦ " Белене " компания " Уорли Парсънс ", липсва уговорка за прекратяването му, ако бъде стопиран главният контракт за построяването на централата от съветската " Атомстройекспорт ". Така че е било просто въпрос на време НЕК още веднъж да бъде наказана. Това съобщи изпълнителният шеф на националната компания Петър Илиев пред БНР.

По думите му НЕК е платила 265,863 млн. евро на " Уорли Парсънс " до прекратяването на контракта.

" Този контракт не пази по никакъв метод вложителя ", съобщи Илиев.

Припомняме, че страната в лицето на НЕК бе наказана да заплати още 32 млн. евро поради прекратяването на плана за създаване на АЕЦ " Белене ", както и няколко милиона евро лихви.

Причината е следващото изгубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 година от архитект-инженера " Уорли Парсънс нюклиър сървисис ", чийто подизпълнител бе " Риск инженеринг " на Богомил Манчев.

Окончателното решение на арбитражния арбитражен съд с ръководител проф. Даниел Коен е било взето на 6 септември.

От решението излиза наяве, че главната причина за отрицателния излаз от разногласието е решението на НЕК от 7 октомври 2013 година, с което архитект-инженерът е известен за прекратяването на контракта му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 година, е било реализирано съглашение сред НЕК и " Уорли Парсънс " за понижаване на месечното заплащане от 4.5 до 1 млн. евро, само че по него по този начин и не са правени заплащания. Така, вместо страната да заплати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 година и да опита да се контракти с консултанта за окончателното преустановяване на контракта, в този момент ще би трябвало да заплати с изключение на тези суми и обезщетение за едностранното преустановяване и лихви.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР