В Добричкия окръжен съд работят съдии от кариерата с много

...
В Добричкия окръжен съд работят съдии от кариерата с много
Коментари Харесай

Висока оценка за работата на съдиите в Добричкия съдебен окръг

В Добричкия областен съд работят съдии от кариерата с доста висок морал и стандарт за правосъдие. Тази висока оценка се отнася и за работата на районните съдилища. Това сподели ръководителят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян след годишния доклад на активността на Окръжен съд – Добрич и районните съдилища в района за 2018 година
Съдия Аракелян очерта като проблем съкращаването на бройки в миг, в който липсват одобрени каквито и да било стандарти за кадрова обезпеченост на съдилищата.
По думите ѝ не се прави оценка характерния регион, в който работят огромна част от дребните съдилища – както в Добрич, по този начин и в Силистра, в Разград.
Председателят на Окръжен съд – Добрич, Галатея Ханджиева уточни, че не се афишират състезания, въпреки от година и половина да има свободни щатове. По нейни данни в Районен съд – Тервел има единствено двама съдии, в Генерал Тошево и и в Каварна са по трима. Принудени са всеки от тях да гледа всевъзможен тип каузи – не са разпределени на цивилен и наказателни каузи. А наред с това дават позволения за брак, за изтегляне на суми, наряди.
В тази връзка арбитър Аракелян показа свое усещане: „ Когато бях на годишно заседание в Районен съд – Разград, едни и същи имена на съдии в областен съд се загатват и в трите отделения. Просто в Окръжен съд – Разград, тъй като са 8 души, не могат да създадат сформира, тъй като за един състав трябват трима, и от комерсиално дело влизат в наказателно, а съдията от наказателно се наложи да стане търговски арбитър. И то в окръжния съд, където делата са със характерна трудност “.
Според съдиите главният проблем за районните съдилища е неналичието на специализация, която е последица от неналичието на задоволително бройки. Това прави невероятно използването на правилото за инцидентно систематизиране на делата, а постоянно се знае кой арбитър кое дело ще прегледа.
Няма нито едно дело импортирано за корупционни закононарушения срещу финансовата и кредитната система, стана ясно на брифинга. Обяснението е, че липсва последователност при проверяващите. Често фрагментите там работят до струпване на нужния юридически стаж, с цел да се впишат в адвокатската гилдия, без да се явяват на адвокатски изпит в София и месец откакто натрупат 5-годишен стаж си подават документите за юристи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР