В Добрич протестират против изграждането на ветроенергийни паркове в плодородни

...
В Добрич протестират против изграждането на ветроенергийни паркове в плодородни
Коментари Харесай

Не на вятърните перки върху земята ни: В Добрич протестират изграждането на ветроенергийни паркове

В Добрич стачкуват срещу построяването на ветроенергийни паркове в плодородни аграрни земи на Добруджа.
 
 Добрич митинг Българска телеграфна агенция

Протестът се случва на фона на съвещание на Общинския съвет в Добрич, който през днешния ден взема решение за провеждането на референдум в деня на предварителните парламентарни избори .
 

 Добрич митинг Българска телеграфна агенция

Първоначално по предложение на кмета на Добрич Соня Георгиева през септември Общинския съвет на общината одобри решението за осъществяване на локален референдум на изключителна сесия. Преди това бяха извършени няколко публични разисквания на капиталови планове за създаване на ветроенергийни паркове, като поданици на общината обявиха, че са срещу слагането на перки в обработваема земеделска земя.

Според признатото решение, на планувания локален референдум жителите трябваше да дават отговор на въпроса: „ Против ли сте установяване на територии за създаване на ветроенергийни източници на сила в Община Добричка посредством позволение за изменение и одобрение на устройствени проекти от Общински съвет и Кмет на Общината? “.

Областният шеф на Добрич Румен Русев обаче издаде заповед, с която върна за ново разискване решението на Общински съвет. Сега общинарите ще би трябвало още веднъж да прегласуват въпроса дали ще има допитване по противоречивия проблем.

 Добрич митинг Българска телеграфна агенция

В Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО) са декларирани за създаване н ови възобновими енергийни източници на територията на област Добрич.



Сред тях са три вятърни енергийни централи (ВяЕЦ) на равнище на напрежение 20 kV, с обща конфигурирана мощ от 10 MW, както и седем ВяЕЦ на равнище на напрежение 110 kV, с обща конфигурирана мощ от 354 MW. Част от поръчките включват перките да изникнат и в община Балчик и Шабла .

По създание това би означавало да се създадат ветропаркове върху плодородните земи на Добруджа, наричани " житницата на България " .

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР