В добри, но и в лоши години има компании, които

...
В добри, но и в лоши години има компании, които
Коментари Харесай

Бизнес с кауза

В положителни, само че и в неприятни години има компании, които подаряват, оказват помощ, поддържат хора, дела, общности, положителни каузи от локално, само че и от национално значение. Сред тези организации, които вършат не просто бизнес, а бизнес, подпомагащ голям брой дела, са дребни и междинни компании, само че и огромни компании.

Някои от тях са гръбнак за района, в който работят, и са същински магнит за търсещите професионална реализация. Те са виновният шеф, без съществуването на който популацията в района от дълго време да се е разбягало към други места и други страни.
Повече и по-добре
Има бизнес организации, които с идеите, зад които застават, желаят да трансформират средата, хората, метода им на живот, отношението им. Те демонстрират, че с едно малко или с по-голямо изпитание може да реализираме по-висок стандарт и по-динамично развиване, само че и по-добри хора, по-успешни персони, по-голям смисъл, повече. Истинските дела в интерес на обществото и на природата имат магическата мощ да трансформират – също както се е трансформирал животът на героите от българската национална приказка „ Сливи за боклук “.
Изобилие за великодушния
Има компании, които със своята обществена политика и отвореност към проблемите на другите, се употребяват с почитание и почит, те са пожеланият в региона шеф, и постоянно са наричани Заводът, Компанията, Предприятието. Най-вероятно заради отличното ръководство и умерения баланс на изгоди и ползи, тези, които обилно подаряват и застават зад редица значими дела, са и най-печеливши. За такива случаи ще чуем да споделят, че щедростта благославя получателя и обогатява даващия. А Игумения Анисия от Владайския манастир написа: „ Ръка, която дава, не оскъдява “…

Представяме няколко такива компании, които вършат не просто бизнес, а бизнес, който с поддръжката си преобразява публичния живот и човешките ориси:

 

 
Асарел-Медет работи за благоденствието на ПанагюрищеЗа последните 10 години компанията е вложила над 150 млн. лева в обществени планове, които трансформират образа на града
Има компании, които са огромни поради огромния брой нули в годишните си финансови доклади. Други са във фокуса на публичното внимание с помощта на новаторските си планове, привлекли вниманието на международните водачи в сектора. Трети следват завета на Кан Омуртаг, че най-важното е това, което човек е сътворил и което ще остане за поколенията. А има и още един вид: Те съчетават всичко това. Сред тях е панагюрската „ Асарел-Медет “, която към този момент няколко десетилетия сполучливо се придържа към триединството на икономическа, екологична и обществена отговорност.

„ За нас поддръжката за родния край не е единствено рубрика в раздела „ Социална отговорност “. За нас благоденствието на Панагюрище и района е идея, в която имаме вяра и която отстояваме към този момент дълги години “, споделя изпълнителният шеф на миннодобивното дружество инж. Николай Пелтеков. Той управлява екип от близо 1 200 индивида, от които 93% са поданици на община Панагюрище. „ Винаги сме работили с разбирането, че устойчивото развиване не е еднократно деяние, а стратегия с ясни цели и дълготраен небосвод. „ Асарел-Медет “ има 7 фирмени стратегии за стабилно развиване, като по тях през 2022 година сме вложили над 73 млн. лева С това през XXI век към този момент сме вложили към 1,5 милиарда лева за рационализация на индустриалния развой, развиване на минерално-суровинната база, само че и на човешкия капитал, за енергийна успеваемост, запазване на околната среда, сигурност на труда и корпоративно развиване “, изяснява още инж. Пелтеков. Паралелно с вложенията в производството се извършва и стратегия за обществена отговорност, ориентирана към устойчивото развиване на Панагюрище и задържането на повече младежи в района, който да е желано място за професионална и житейска реализация. Подобрява се локалната инфраструктура, развива се туристическият капацитет и се поддържат образованието, културата, младежките действия и спорта. Сред целите са опазването на здравето, насърчаването на децата с изявени способности, образованието на деца от уязвими групи, поддръжка за локалния всеобщ спорт и основаване на нови благоприятни условия пред локалното предприемачество.

През 2021 година планът „ Подкрепа за родния край “ навърши 20 година от своето начало, като данните сочат, че за последните 10 година са подкрепени по-малки планове на обща стойност 15 642 609 лева и са осъществени няколко значими дарителски начинания и публично-частни партньорства за над 150 млн. лева Сред тях са залата трезор за Панагюрското златно богатство, многофункционалната спортна зала „ Арена Асарел “ и модернизацията на МБАЛ „ Уни Хоспитал “, която сложи Панагюрище на здравната карта на България и Балканския полуостров. За дългогодишната си политика „ Асарел-Медет “ получи на три пъти премията на Националното съдружие на общините в България, а от началото на 2023 година и още два наградата – от платформата Bulgaria Wants You и в състезанието „ Бизнес хонорис идея “.

„ Винаги сме се отзовавали на апелите на Община Панагюрище за подпомагане - както за вложения в най-големите обществени планове, по този начин и за помощ, било при водна рецесия или горски пожари. В интервала от 2008 до 2021 година на три пъти финансирахме незабавен ремонт на най-проблемните сектори от магистралния тръбопровод, който доставя с вода Панагюрище и близките села. Стойността на осъществените строително-монтажни действия и доставените материали е за близо 1,4 млн. лева “, споделя ръководителят на УС на „ Асарел-Медет “ инж. Делчо Николов, който от 2014 до 2023 година беше изпълнителен шеф на компанията. Но това не е всичко. Хора и тежка техника от „ Асарел-Медет “ на два пъти през 2022 година трябваше да оказват помощ за гасенето на огромни горски пожари - край селата Калугерово и Лесичово в края на юли, и край панагюрското село Елшица през август. През септември 2022 година панагюрската компания се отзова и на апела на карловското село Каравелово, където още веднъж хора и тежка минна техника помогнаха за превъзмогването на вредите от незапомненото наводняване.

Доц. доктор Атанас Шопов, шеф на Историческия музей в Панагюрище:
Залата трезор за Панагюрското златно богатство мощно притегля туристите


През 2012 година „ Асарел-Медет “ и починалият ръководител на Надзорния съвет проф. доктор Лъчезар Цоцорков сбъднаха фантазията на генерации панагюрци и направиха допустимо завръщането вкъщи на оригинала на фамозното Златно богатство. Инвестицията за над 8 млн. лева в създаване на зала трезор и две точни златни копия на съкровището промени образа на Панагюрище като туристическа дестинация. Същевременно се сътвориха условия за цялостна смяна в представянето на това национално благосъстояние, само че и на цялостната музейна визия, което се отрази на образа на града и на община. Затова и потокът от туристи доста се усили. Първото завръщане на Панагюрското златно богатство през 2012 година беше същински празник и от този момент всеки едномесечен престой на Съкровището в града за нас е самобитен Великден. Преди 2012 година е имало приходи оригиналът да си пристигна, само че ни е отказвано, защото не сме разполагали с подобаваща зала, където да бъде изложен. Сега, когато към този момент имаме трезор, какъвто другаде в България няма, като на поклонение идват хора от страната и чужбина и споделят, че държат да видят Съкровището точно в Панагюрище.

Д-р Явор Дренски, шеф на МБАЛ „ Уни Хоспитал “:
Болницата стана водач в новаторската медицина
 

Визионерската и хуманна инвестиция на „ Асарел-Медет “ в МБАЛ „ Уни Хоспитал “ промени опазването на здравето освен в града, само че и в цялата страна. За локалните хора тя е знак на горделивост, че Панагюрище е водач в новаторската медицина, фокусирана върху битката с онкологичните и хроничните болести, само че също и сигурност, че в сложен миг решението на всички медицински проблеми се намира на едно място в непосредствена непосредственост до тях. Значението на болничното заведение е голямо за цялото ни население, тъй като близо 60 на 100 от всички пациенти живеят отвън общината. Болницата е на 16-о място в страната по размер активност, а по вложения в нововъведенията в медицината се е утвърдила като водач, който другите следват. Но това е инвестиция освен в постройка, база и съоръжение, а и в човешки капитал. Болницата реализира своите резултати с помощта на високия професионализъм на всички, които работят в нея. Наша задача е да продължаваме да потвърждаваме, че инвестицията на „ Асарел-Медет “ в  МБАЛ „ Уни Хоспитал “ е влагане в най-ценния запас - живота и здравето на хората.

 

Виктор Кирков (правият вляво) с националния " Отбора на вярата " през 2015 година – Симка Личен списък
Дънди Прешъс Металс оказва помощ да се трансформират съдбиУспеха на обществената си стратегия компанията мери не с цифри, а с житейската промяна на хората
Социалната отговорност не се мери единствено със средствата, които се отделят за социално-значими планове и дела. Много по-съществен е постигнатият резултат и неговата дългосрочност. Понякога даже е мъчно да се опише с цифри, тъй като реализира същинска житейска промяна. Такъв опит има Виктор Кирков, изпълнителен шеф на „ Спортс Мениджмънт България “, с идеята, наречена „ Отбор на вярата “, която развива към този момент дванадесет години в партньорство с минното сдружение „ Дънди Прешъс Металс “. Ето неговия роман:
Отборът на вярата
е план, ориентиран към младежи в риск и в неравностойно състояние, който дава опция да вземат участие на международното състезание по стрийт футбол за бездомни и обществено изключени хора. Това е сполучлив обществен план, който предизвиква общественото включване и интеграцията на младежи посредством създаване на личностни качества. Той има 100% успеваемост. До момента са обхванати над 800 души от обществени институции, ромски махали, бежански лагери, профилирани заведения за рехабилитация на зависимости от цялата страна. „ Отбор на вярата “ е и инструмент за смяна на публичните настройки към малцинствените групи.

Партньорството ни с „ Дънди Прешъс Металс “ стартира няколко месеца след основаването на плана през 2011 година и сред двете организации се реализира синергия. Когато международните шампионати за бездомни бяха прекратени поради пандемията и всички компании стопираха спонсорствата си за тима, „ Дънди Прешъс Металс “ остана
единствен покровител
на самодейността, което ни разреши да продължим.

В средата на юли завърши Световното състезание за бездомни хора в Калифорния, Съединени американски щати, където нашият народен тим направи най-хубавото си показване до момента и се класира на шесто място. Не бих могъл да проследя човешките ориси на всички, само че нашите 64 национални състезатели реализират сполучливо обществено включване, което се мери с овакантяване на институционалното настаняване, започване и задържане на работа, продължение на образованието, основаване на семейство.
Добрите образци
за удобна житейска промяна на нашите играчи са многочислени. Четири момчета – Александър, Слави, Асен и Мирослав, които са от първия народен отбор през 2012 година, формиран напълно от младежи от институции, към този момент имат фамилии и отглеждат своите деца в България. Димитър от същия отбор близо 4 години работи в месарски завод в Дъблин дружно със брачната половинка си Васка, също израснала в институция. Двамата са упорити и без банков заем си купиха жилище в Пловдив. Щом си обезпечат средства за обзавеждане и автомобил, ще се завърнат, с цел да продължат тук живота си. Борислав приключи образованието си в България и отпътува да работи в Англия, като съумя да попадне в един от топ 10-те индийски ресторанта. Преди няколко години получих доста благ подарък от него – два билета за балета върху лед „ Лешникотрошачката “. Социалните резултати в „ Отбор на вярата “ надалеч надвишават достиженията на националния ни отбор.

Григор Даулов, кмет на община Чавдар:
Вече всеки знае за Чавдар


Развитието е дълъг развой и надграждане на към този момент направеното. С поддръжка от предприятията продължаваме да влагаме в хората и в инфраструктурата. Помощта, която „ Дънди Прешъс Металс “ ни оказва, е значима както за реализирането на предпочитаните планове на общината, по този начин и с финансирането за пет непрекъснати и няколко краткотрайни работни места. Петимата, които работят по обществената стратегия с минното сдружение, са в основата на поддръжката на обществената инфраструктура.
С финансирането на значими планове
по стратегия на компанията за вложения в обществото изградихме детски площадки, реализирахме доста значим, само че много тежък план – създаване на колектори на канализацията на селото. Сега тези колектори водят отпадните води отвън територията на обитаемото място, а преди този момент заустването ставаше непосредствено в река Селска. Направихме промяна на коритото и в случай че това не беше направено, при интензивните превалявания през тази година несъмнено щеше да има провали върху парцели по поречието.

Тази година се заехме с различен много самоуверен план за създаване на общински център за посетители. Това е моя остаряла концепция, в която „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “, „ Елаците Мед “ и група „ Геотехмин “ повярваха, въпреки и да имах много опасения. Сега дружно с общината компаниите финансират плана.            
Културата и образованието
са два от стълбовете на обществото. „ Дънди Прешъс Металс “ продължава финансово да поддържа по-голямата част от нашия богат културен календар, който непрекъснато надграждаме. Освен обичайните празници, имаме няколко огромни събития -  едно от тях се роди през 2019 година, когато към момента Пенчо Геров беше кмет. Предложих да направя Месец на книгата и словото в Чавдар. За трите издания на самодейността пристигнаха някои от най-големите имена на България. Тази година открихме с Георги Господинов, а месец по-късно към този момент целият свят говореше за него. Сред гостите са Светлозар Желев, Захари Карабашлиев, Мария Лалева, Михаил Вешим, Теодора Димова. Другаде в България няма месец, отдаден на книгите, а ние имаме и богата стратегия, ориентирана към детското четене и детската литература. Така посредством децата променяме родителите.

Фолклорният фестивал „ Да запеем песните на Средногорието “ съхранява
положителни наши обичаи
С Фестивала на остарялата градска ария също ни дават за образец. Спортният празник е друго забавно прекарване и тази година имахме над 400 участници в надпреварите по футбол, волейбол, тенис, само че и белот. На Фестивала за настолни игри Board games fest пристигнаха хора от цялата страна и събитието се оказа по-голямо от тези в София и Пловдив.

Чавдар стана Коледното село на България и това се трансформира в
бранд
Предизвикахме огромен интерес и имахме непредвиден триумф. Миналата година единствено за една неделя пристигнаха близо 10 000 индивида. Музеят в Неолитното населено място работи към този момент 10 години и се радва на гости от целия свят. Заедно с екип от Националния археологическия музей при Българска академия на науките поставяме старания за основаването на интерактивен музей.

Всички сме доста свързани и поддръжката на огромни компании като „ Дънди Прешъс Металс “ е доста скъпа и за общината, само че и за дребните компании. Добавената стойност за хората е положителният плод на взаимните ни старания. Получаваме доста висока оценка за постигнатото. Вече всеки знае за Чавдар, тъй като Чавдар за всички нас е идея.

 

През 2022 година, единствено за два месеца, чиновниците на банката събраха над 350 кг капачки за идеята „ Капачки за бъдеще “, чиято цел бе да се купи петата неонатална кола за спешна помощ за дребни пациенти от цялата страна - Снимка Инвестбанк
Инвестбанк: Малките стъпки вършат крайната цел постижимаХората в тази финансова институция демонстрират, че освен с даряване на средства, само че и с персонални старания в разнообразни дела може да променяме света към нас
Често, когато се приказва за банки и банкови чиновници, в съзнанието на човек инстинктивно изскачаше паралел с емблематичния облик на Ебенизър Скрудж от шедьовъра на Чарлз Дикенс „ Коледна ария “. Скрудж е ядосан и свидлив, облечен консервативно и постоянно неудовлетворен. Тъжното е, че въпреки и героят на Дикенс да претърпява същинска промяна и в края на книгата да става напълно друг – радостен, великодушен и благополучен, все пак името му остава вечно като нарицателно за свидлив и кисел човек.

Добрата вест е, че банките също не са това, което бяха, и аналогиите с сходни художествени герои към този момент са отживялост. В бранша работят висококвалифицирани младежи с неизчерпаема сила и всестранни ползи, които не се лимитират единствено в областта на финансовите услуги. „ Инвестбанк “ АД е отличен образец за това.

Традиционно подпомагането на разнообразни дела и начинания се свързва главно с даването на едни пари на едни хора, с цел да стане обещано нещо факт. Това обаче не всеки път е задоволително. През 2022 година екипът на банката се свърза с
два центъра за настаняване
от фамилен вид - „ Паисий Хилендарски " и „ Софроний Врачански " в София. Там живеят надарени деца на възраст от 8 до 18 години, които обичат да рисуват и употребяват изкуството като арт терапия и средство за себеизразяване. В началото на май тази година „ Инвестбанк “ АД провежда благотворителна галерия на картини на децата, като всички средства от продадените творби бяха предоставени на младите създатели. „ Щастлива съм, че имахме опция да организираме тази галерия. Децата заслужават да бъдат стимулирани, а тяхното пълноценно развиване би трябвало да е приоритет за всяко общество. Подобни начинания се провеждат точно с цел да припомнят, че подрастващите имат потребност от положителни образци и от опция да покажат какво могат и какво носят в себе си. От нас като общество зависи дали тези деца ще получат шанса да се развият и да се интегрират, да се научат да носят отговорност за самите себе си и на собствен ред сполучливо да способстват за същото това общество “, сподели по време на откриването на изложбата Мая Станчева, член на УС и изпълнителен шеф на „ Инвестбанк “. Тя им пожела да имат силата да се борят и да не се отхвърлят от фантазиите си, тъй като когато човек има цел, мъчно може да загуби вярната посока.

Факт е, че с изключение на от средства, децата имат и голяма потребност от внимание. Затова в края на 2022 година чиновници на банката ги заведоха
да си изберат сами дарове
и движимости, от които имат потребност. Финансовата институция провежда и коледно празненство с доста музика, танци и изненади. Подкрепата за младежите от двата дома продължава, като следва да бъде проведена още една галерия. Отделно от това банката регулярно подарява на двата центъра средства за закупуването на материали за изобразяване.

„ Инвестбанк “ застава зад още няколко публично значими начинания и планове, измежду които състезанието за модерно българско изкуство MOST. Инициативата е на Галерия  „ Vivacom Art Hall Оборище 5 “, като с поддръжката си финансовата институция
предизвиква новаторството
и оказва помощ на български актьори от страната и чужбина освен да покажат творчеството си, само че и да получат професионална реализация на локално и интернационално равнище. Банката провежда и независима галерия на финалистите в състезанието.

В желанието си да поддържа достойната и качествената публицистика във времена на дезинформация и подправени вести „ Инвестбанк “ е измежду главните сътрудници на състезанието за чиста и транспарантна публицистика Web report, проведен от уеб страницата Dir.bg.

През 2023 година, като част от тактиката си за поощряване на българските създатели и актуалното българско кино, „ Инвестбанк “ се включи в ново премеждие - стана сътрудник на пътуващото лятно автокино Open air cinema, което от 18 май потегли на турне в страната. Инициативата се организира за четвърта поредна година, а
прожекциите под звездите
са изцяло безвъзмездни. Това не е първият план в поддръжка на българското кино изкуство, който „ Инвестбанк “ припознава. През 2022 година финансовият център на банката в град Шумен за малко се трансформира във кино фон, особено за фотосите на новата продукция на режисьора Стефан Командарев, озаглавен „ Уроците на Блага “.

Хората в „ Инвестбанк “ желаят да имат своя принос към подобряването на градската среда. Те имат вяра, че зад огромните проекти и положителните резултати стоят голям брой дребни, само че уверени стъпки, които вършат крайната цел постижима. Затова дружно с Таралеж Art & Design, осъществят план за реституция на остарели ел. табла, като част от ангажираността на банката към обществото и заобикалящата ни среда. „ Комбинирахме креативност и отговорност в желанието ни да допринесем за превръщането на София в по-зелено и картинно място. С този план се стремим да
подтикваме публичната ангажираност
към градската среда и да покажем, че с дребни стъпки и целенасочени старания столицата може да бъде по-приветлива и цветна “, разясняват от маркетинг отдела на банката.

Тази година финансовата институция поддържа и още един огромен стенописен план – СЕЗОНИ, на Фондация Visionary, който се зае да трансформира един от пешеходните подлези на София в градска изложба. Художници от 6 страни насочват аудиторията към екоустойчиво бъдеще посредством изобразените от тях взаимовръзки в природата и последствията от човешката активност.
ДаренияПрез 2022 година „ Инвестбанк “ АД организира огромна дарителска акция в помощ на бежанците от Украйна, като обезпечи и гратис разкриване на разплащателни сметки на физически и юридически лица, бягащи от войната. Финансовата институция даде безплатно настаняване и изхранване в обекти, благосъстоятелност на банката.След опустошителното земетресение през февруари 2023 година „ Инвестбанк " направи дарения в символ на съпричастност към бедстващите от засегнатите региони в Турция и Сирия.Всяка година банката подарява средства за самодейността „ Българската Коледа “, а през лятото на тази година се включи в общ план на Ротари клуб Велико Търново за набиране средства за ново приказно пространство в педиатричното поделение в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “.
 

 Момчил Бояджиев
Как от стажант се става чиновник в „ Елаците-Мед “Компанията от Група ГЕОТЕХМИН поддържа професионалното развиване на младите и е най-големият шеф в Етрополе и Средногорието
Една от идеите на Група ГЕОТЕХМИН е да оказва поддръжка – както за благоденствието и професионалното израстване на чиновниците си, по този начин и за районите, в които развива активност, със своите стратегии за корпоративна обществена отговорност. Във време, в което доста промишлености афишират, че има дефицит на фрагменти, Групата влага в подготовката на младежи – възпитаници и студенти, които да станат част от екипите на сдруженията или да получат професионално насочване.

„ Елаците-Мед “ АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, поддържа професионалното развиване на младите, като през 20233 година организира своята 12-а лятна Стажантска стратегия. През годините над 320 младежи са натрупали на практика опит в компанията, а част от тях са нейни чиновници. Дружеството организира и Стипендиантска стратегия в партньорство с няколко университета, която също включва
процедура на терен
Какво са научили по време на стажа, кои са най-важните качества, които би трябвало да имат, с цел да са сполучливи и да се развиват, описват двама младежи, които са станали част от фамилията на „ Елаците-Мед “ АД – компанията, която е на 32-ро място измежду най-хубавите работодатели в класацията на ICAP, най-големият шеф в района на Етрополе и Средногорието със своите над 2000 чиновници и със значителен принос за развиването на минната промишленост в страната.

Симеон Костадинов е израснал в емблематичните за Южното Черноморие Слънчев бряг, Несебър и Бургас. Избира самичък да учи Геология, защото счита, че е забавна просвета и тъй като Минно-геоложкият университет е с дългогодишна история, опитни преподаватели и висок стандарт на образование. Като студент в Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ схваща за стипендиантската стратегия на Група ГЕОТЕХМИН и кандидатства за стипендиант на „ Елаците-Мед “, без да се надява на триумф.

Симеон Костадинов - Снимки Елаците-Мед

Изненадата му е голяма, когато схваща, че е утвърден. Съдбата дефинира да стартира професионалния си опит в Рудодобивния комплекс на предприятието, където стажува през 2021 и 2022 година „ Стажът за мен беше извънредно потребен. Научих доста нови неща за полевата и офис работа на геолога. Основната активност, полевата работа, за мен бе доста забавна и включваше събиране на теренни данни, преместването им в софтуери и потреблението им за активността на компанията “, споделя младият геолог.

Разказва, че атмосферата в отдел „ Геоложки “, е положителна. „ Колегите бяха извънредно всеотдайни. Обучаваха ме, посочваха ми тънкости и обясняваха изчерпателно естеството на работата “, с благодарност си спомня Симеон. Той харесва компанията „ Елаците-Мед “, работата, екипа и приятелското отношение на сътрудниците и след дипломирането си кандидатства за работа в сдружението.

Днес е геолог в отдел „ Геоложки “ и като част от екипа на „ Елаците-Мед “, той вижда пред себе си
действителни вероятности
и благоприятни условия да израсне професионално. Симеон Костадинов е благополучен, че работата му в „ Елаците-Мед “ го среща с нови технологии, които улесняват работния развой, а и безспорно са определящи в актуалния живот на хората. „ За да успее един младеж в такава огромна компания, би трябвало да бъде безрезервен, да демонстрира неизменност и най-много предпочитание за работа и развиване “, добавя той.

Именно подобен – безрезервен, непрекъснат и с готовност за развиване, е Момчил Бояджиев - технолог на хвостохранилище „ Бенковски-2 “. Завършва магистратура по строителство на здания и уреди и е на стаж в компания от Група ГЕОТЕХМИН, където работи на огромен зелен про­ект в столицата. Но тъй като е родом от гр. Златица, мечтае да се върне в род­ния си край и да продължи профе­сията на татко си. Започва работа в „ Елаците-Мед “ през август 2020 година

„ Група ГЕОТЕХМИН поставя старания да развива млади фрагменти, като годишно организира дуално образование и стажантски стратегии, а почналите професионалният си път при нас сътрудници имат опцията да работят по построяването и употребата на набор от уреди “, споделя своите убеждения той. Първоначално е назначен като началник-смяна към завод „ Водно и хвостово стопанство “, в който влиза и хвостохранилището. Определящи за избора, който прави Момчил с присъединението си към „ Елаците-Мед “, се оказват отличните условия на работа и опциите за професионално развиване в компанията. За две години Момчил вижда, че процесите се усъвършенстват посредством
внедря­ване на нововъведения
и използване на най-до­брите международни прак­тики и взема решение да продължи да надгражда своите знания в региона, като записва да учи втора магистърска степен с същата област. За да продължи образованието си, получава поддръжка от управлението и стипендия от сдружението. Така минава и през разнообразни длъжности до през днешния ден, когато заема поста технолог в завод „ Водно и хвостово стопанство “.

Според Момчил Бояджиев едно от най-важните неща е екипната работа. „ Най-ценната поддръжка, която съм получил и не преставам да получавам, са на­пътствията и доверието от страна на директния ми началник “, споделя той и твърди, че това, което го стимулира през последните няколко години, е динамичността на работния развой.

През последните две десетилетия минната промишленост се развива с бързи темпове. Технологичните процеси непрестанно се усъвършенстват посредством внедряване на нови системи за ръководство и новаторски машини и уреди. Промените не подминават и сферата на активност, в която Момчил работи. „ Новите технологии улесняват работния развой, като да вземем за пример в предишното мониторингът на хвостохранилищата „ Бенковски-1 “ и „ Бенковски-2 “ се правил напълно ръчно, до момента в който ние от 10 година имаме построена автоматизирана мониторингова система, която ни разрешава да следим разнообразни параметри 24/7, 365 дни в годината ”, споделя младият експерт и прибавя, че е впечатлен от бързите темпове на развиване. Според него, по-младите експерти са облагодетелствани, че имат опцията да живеят и творят в епоха на от ден на ден и по-модерни нововъведения и технологии.

Посланието, което Момчил насочва към младите експерти и към тези, които към момента учат, е да схванат, че университетът е една добра основа, само че не трябват да стопират да търсят способи за надграждане на своите познания и умения.



Главният изпълнителен шеф на Vivacom Николай Андреев (вдясно) и Вълкан Горанов, изпълнителен шеф на Сдружението на олимпийските тимове – Снимка Vivacom
Vivacom поддържа значими дела за деца към този момент над 10 г.Операция „ Жълти Стотинки “ основава устойчива смяна в обществото
Дори в забързания свят на суетност и напрежение, в който живеем, има нещо чаровно в простите и дребни неща. Нещо, което се прескача повърхностно с взор, само че може да сътвори магия в сърцата на хората. Точно такава е самодейността Операция „ Жълти Стотинки “ – една магическа демонстрация на добрина, която ни демонстрира, че дребните крачки могат да доведат до огромни промени в заобикалящата ни среда.

През 2010 година Vivacom започва акцията Операция „ Жълти Стотинки “, чиято цел е да сътвори устойчива смяна в обществото, обединявайки всички искащи да оказват помощ. Така се ражда една национална дарителска акция, с помощта на която всеки от нас посредством жълти стотинки може да поддържа значима идея. И през днешния ден Операция „ Жълти стотинки “ е впечатляващ образец за щедрост, обществена отговорност и позитивна смяна в обществото. 

Инициативата сплотява бизнеса, медиите и обществото към значими дела свързани с деца и младежи, които имат потребност от финансова поддръжка, тъй че да наберат известност и да станат независими и разпознаваеми, с цел да продължат да се развиват стабилно в бъдеще.

Операция „ Жълти стотинки “ не просто събира средства за разнообразни обществени дела, само че и акцентира значимостта на солидарността и помощта към другите. И резултатите не закъсняват. Инициативата е подкрепена от над 50 корпоративни и медийни сътрудници,  от редица известни лица, които имат вяра че със взаимни старания и ангажимент може да се основава положителна смяна и да се оказва помощ на тези, които се нуждаят.

Благодарение на всички тях, както и на милионите хора, дарили през годините в границите на Операция „ Жълти стотинки “, през десетте издания на самодейността Vivacom e събрал и дарил над 790 000 лв.. С тези средства са подкрепени 5 дела, ориентирани към смяна на живота на деца в неравностойно състояние към по-добро или поддръжка на младежите в разгръщането на техните гении. 

Още през 2010 година Операция „ Жълти Стотинки “ е отличена за най-иновативна акция след построяването на първият Център за деца с дислексия, за което самодейността събра над 19 хиляди лв., а Vivacom утроява сумата. Институтът за детско психологично здраве и развиване в София е първото лечебно заведение, където работи мултидисциплинарен екип от логопеди, детски психолози, невролози и други подобаващи експерти, които оферират диагностика в границите на общо извършена консултация с деца, нуждаещи се от характерна терапия.  

През идващите три издания след 2011 година. Операция „ Жълти Стотинки “ застана зад идеята на фондация „ Надежда за дребните “ за създаване и действие на 2 центъра за краткотрайно настаняване от фамилен вид за изоставени бебета. В цялата страна бяха сложени над 2000 касички в над 800 обекта, като събраната сума за идеята възлизаше на повече от 235 000 лв.. В двете уютни къщи могат да живеят шест дребни дечица, обгрижвани от екип от обществени служащи, психолози, педагози и възпитатели.

От 2014 година Операция „ Жълти Стотинки “ се организира в поддръжка на програмата „ Дом Възможност “ на Фондация за обществена стратегия и включване. Събраните средства бяха вложени за основаването на 2 следени жилища за краткотраен заслон на младежи, напуснали домовете за сираци. Доказателство за сполучливото разгръщане на акцията е събраната в продължение на 3 години сума от над 317 хиляди лв..

Осмото издание на Операция „ Жълти Стотинки “ поддържа с над 70 хиляди лв. действието на „ Център за Надежда “ за деца с множествени увреждания в София – план на Фондация „ I can too “. Мисията на идеята е обезпечаването на задоволително рехабилитатори и подобряването на грижата за децата и облекчаването на всекидневието им.

Последните две издания на националната дарителска акция на Vivacom са отдадени на събирането на средства за подготовката и присъединяване на младите български олимпийци от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки в интернационалните надпревари. Операция „ Жълти стотинки “ е ослепителен образец за взаимните старания на компании, медии и общество, които могат да реализират изключителни резултати и да трансформират живота на хора в потребност и отразява задачата на Vivacom да способства интензивно за развиването на общностите. За интервалът 2010-2022 година, телекомът е дарил близо 5,6 милиона лв. за разнообразни дела и начинания, което освен акцентира дълготрайната ангажираност на компанията към обществото, само че и е образец за това, че дружно, даже и с дребни стъпки, можем да реализираме големи резултати. 
Как Операция „ Жълти стотинки “ оказва помощ на  български олимпийци по естествени науки?
Българските възпитаници от Олимпийските тимове по естествени науки всяка година печелят медали в конкуренция със стотици от най-хубавите гимназисти в света. Само за 2022 година нашите олимпийци са спечелили 11 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медали в най-престижните международни надпревари и това е освен мотив за горделивост, само че и индикатор за капацитета на идващото потомство гении.

И огромен принос за тези награди има Операция „ Жълти стотинки “, най-дългосрочната самодейност на Vivacom, в границите на която в последните години се събират средства за подкрепяне на подготовката на българските тимове по естествени науки, борещи се за оценки на международните олимпиади.

Vivacom поддържа деветте тима по естествени науки – физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, математика, информатика, филология и млади физици от 2019 г.  До момента в границите на акцията са събрани и дарени повече 100 000 лв. за подготовката и присъединяване на младите ни гении в интернационалните надпревари.

И медалите не престават да валят. Само за месеците юли и август  2023 година към този момент има нови 2 златни и 2 сребърни медала от Олимпиадата по химия; едно златно отличие, едно сребърно и 4 бронзови от Олимпиада по математика; 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов орден от Олимпиадата по лингвистика;  следващо злато от Олимпиадата по биология, както и 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов орден от Олимпиадата по астрономия и астрофизика, а до края на спортния сезон предстоят и още оценки.

Дарителството е и продължава да бъде значима част от устойчивите практики на Vivacom, отразявайки задачите на компанията – да бъде обществено виновна и да оказва помощ за развиването на другите общности и райони. Операция „ Жълти стотинки “ е един от положителните образци за това по какъв начин взаимните старания на бизнеса и хората могат да реализират големи резултати.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР