В дните преди визитата на премиера Бойко Борисов в Москва

...
В дните преди визитата на премиера Бойко Борисов в Москва
Коментари Харесай

В дните преди визитата на Борисов руснаците отново сглобяват копие на "Южен поток"

В дните преди визитата на премиера Бойко Борисов в Москва на 30 май и след визитата на президента Румен Радев в Русия, което локални медии нарекоха " показателно за съществуването на центробежни сили в НАТО и Европейски Съюз ", компанията " Газпром " засилва активността си по цялото трасе, по което допреди 4 години се планираше да се построява газопреносната мрежа " Южен поток ". Този път контактите и договореностите са за продължение на " Турски поток " и са на прекомерно авансово равнище, с цел да доведат скоро до съответни резултати, само че задоволителни за основаване на политически напън над България - " изчезналото звено " във веригата до крайни пазари като Австрия и Италия.

На 24 май сръбският министър на енергетиката Александър Антич заяви, че се е договорил с " Газпром " за дългосрчно съдействие по разширение газопреносната система на Сърбия " и изключително за водопровод от границата с България до тази с Унгария ". На срещата с ръководителите на " Газпром " Алексей Милер и на " Газпром петрол " Александър Дюков е разговаряно за строителство на спомагателни подземни газохранилища в Сърбия, заяви ТАСС.

Антич споделя, че потенциалът на газохранилищата, които сега се експлоатират взаимно с " Газпром ", може да бъде повишен от към 300 милиона на 1 милиарда куб. м. " Очакваме през актуалната година да бъде признато капиталовото решение за строителство по газопреносната система на територията на Сърбия и подземно вместилище за газ ", добавя министърът.

Той бе в София седмица по-рано, когато в края на срещата " Европейски Съюз - Западни Балкани " бе подписана декларация с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова за дефинитивно координиране на проектите за газова връзка със Сърбия. Този дълъг 105 км. детайл за съединяване на газопреносните мрежи на двете страни би трябвало да проработи не по-късно от 2022 година

На 25 май съдействие в газовата сфера сред Русия и Унгария обсъждаха Алексей Милер и унгарският министър на стопанската система и външните работи Петер Сиярто. Това стана в коридорите на икономическия конгрес в Санкт Петербург и е продължение на подписаната от двамата на 5 юли 2017г. пътна карта, предвиждаща и разширение с съветско присъединяване на газопреносната мрежа на Украйна.

На същия конгрес добре прочут от години с проруските си позиции италиански народен представител прикани " Турски поток " да бъде удължен през България до Италия. По думите на Пало Гримолди от националистическата партия " Северна лига " било належащо ново съглашение, " с цел да стигне " Турски поток " от България до Италия ". Той твърди още, че София имала интерес от сходен план, само че трябвало да се убеждават още Сърбия и Австрия.

В събота, 26 май, " Газпром " разгласи, че е подписал с държавното управление на Турция протокол за създаване на сухопътна част на газопровода " Турски поток " от тракийския бряг на Черно море до границата на Европейския съюз. В известието на газовия колос не се показва до коя граница ще бъде построена връзката - с България или с Гърция, не се споделя нищо повече също така, че директният сектор ще е за доставка на газ на европейския пазар.

Двете страни не загатват периоди за създаване на връзката с европейския пазар, нито кой от Европейски Съюз ще купува съветски газ. Тя би трябвало да се зарежда от втората тръба на " Турски поток ", от която в Черно море са положени към 224 от общо 940 км. Плановете на " Газпром " са тя да бъде довършена и въведена в употреба в края на 2019г. - период, който анализатори дефинират като прекомерно упорит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР