В дните преди изборите текстът на Иван Ланджев, прочетен от

...
В дните преди изборите текстът на Иван Ланджев, прочетен от
Коментари Харесай

Иван Ланджев след прочита на "Българско селфи" от Захари Бахаров: Съдбата не се спуска отгоре

В дните преди изборите текстът на Иван Ланджев, прочетен от Захари Бахаров, раздразни мозъците ни и разпали бурни кавги в обществените мрежи. Заглавието му е " Българско селфи " и е част от книгата " За неизбежната случайност ".

" Всички сме част от казуса на личното си злощастие "

„ Ключът е в заглавието. Неслучайно съм го кръстил по този начин и неслучайно е написано в първо лице. Аз не изключвам себе си от казуса – от този конфликт на крещящи несъгласия, на диаметрални противоположности. Ние всички сме част от казуса – кой в по-малка степен, кой в по-голяма, на личното си злощастие. Заради това най-после монологът приключва по този метод – „ Не съм тъкмо благополучен, а желая да бъда. И май в това е цялата работа “, разяснява Иван Ланджев в „ Тази заран “.

„ Да си нападателен и заплашителен е тъпо държание. Това е проява на ужасна уязвимост “, уточни есеистът

„ Изкуството задава въпроси. Не дава предписания, не дава отговори, само че това, което знам сигурно е, че към момента не сме осъзнали самостоятелната си отговорност – персоналното си присъединяване в личната си орис. Тя няма да се спусне от горната страна “, съобщи още поетът.

„ Текстът имаше любопитна орис, любопитен път към читателите до това видео. Той е писан преди две години. Никого не съм скарал с него. Хората се скараха сами. Много смешно ми стана, че мнозина провидяха в този момент в това някаква акция, някаква акция “, уточни той.

Нека се държим деликатно с езика и дано също се вслушваме в него, прикани той

" В България не е доста мъчно нещо да съвпадне с избори "

Затова, че видеото със Захари Бахаров излезе сред двата тура на кметските избори, Иван Ланджев разяснява, че " В България не е доста мъчно нещо да съвпадне с избори, изключително в последно време “.

„ Често стават. Така че не търсите неизбежни случайности тъкмо тук. Ако е случайност, може би е неизбежна. Но сигурно не е търсено. Текстът е писан преди две години и това изяснява препратките с пандемията, с ограниченията, с едни пророци, които тогава проповядваха да се пие белина “, уточни поетът.

" Творци, които одобрявам, харесват книгата "

„ Тогава се чете добре. Аз го писах за колонката, която повеждам. Беше известен, само че нищо със настоящия резултат – след прочита на Захари. И тук е мястото да благодаря – освен на него. И на Теодора Духовникова, която също прочете част от книгата, на Бойко Кръстанов, на Рени Веселинова, която направи видеата. Това са създатели, които доста одобрявам. Оказа се, че те харесват книгата. Ето това желая да назовавам неизбежна случайност “, разясни още той.

Отложена премиера

„ Ние отлагахме премиерата няколко пъти. Тя излезе в България, до момента в който аз още бях в Съединени американски щати като гост-лектор в Чикагския университет по стратегия „ Фулбрайт “. Успях да я завърша там, тя излезе, само че мен ме нямаше. После аз се върнах – измежду лято, хората в София ги нямаше “, описа Иван Ланджев.

„ Не успяхме да създадем премиера. Направихме няколко четения в български градове, където срещнах доста топъл банкет и това доста ме окрили и обнадежди. Първият тираж се изкупи съвсем без никаква реклама, без никакви телевизионни участия. Пуснахме втори. Решихме, че ще създадем премиера през септември. Не успяхме. За октомври – отново не успяхме. И взехме решение след това към този момент финално да създадем нещо за тази книга. Така се събрахме с тези страхотни артисти и с Рени. Диана Алексиева от “Поетите Live “ координира целия развой “, показа поетът и сценарист.

Младият публицист с поредна нова стихосбирка

" Всичко е по този начин, няма хиперболи "

„ Направихме това и то съответства с балотажа. От трите текста, които прочетоха, единствено този е язвителен, обществен. Текстът, който Теодора Духовникова прочете, е надълбоко персонален. Третият – на Бойко Кръстанов, също, споделя за моето детство през 90-те. Той е занимателен, само че не е по този начин изострен. Смешното и тъжното е, че в „ Българско селфи “ това не са някакви пресиления, хиперболи, които аз съм търсил, с цел да засиля художествения резултат. Напротив всичко е по този начин. Аз имам вяра, че нещата стоят по този начин, мисля ги и съм подготвен да ги пазя в спор. Хубаво е, че има реакции. Единственото, с което не съм склонен, бяха всеобщите обири в обществените мрежи. Сваляха надписи, използваха ги за политически цели “, съобщи още Иван Ланджев.

„ Аз не желаех да се демонстрирам в избирателен подтекст, благодаря, че се съобразихте с мен. Не желая този текст да се политизира ненужно, той е обществен “, уточни още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР