В дните на пасхална радост, когато прославяме Възкръсналия Христос Господ,

...
В дните на пасхална радост, когато прославяме Възкръсналия Христос Господ,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Преминахме мъченически през периода на атеистичния режим

В дните на пасхална наслада, когато популяризираме Възкръсналия Христос Господ, който посредством гибелта и възкресението си ни подари с вяра за единство, благословен живот и величие, означаваме паметна за всемирното Православие и за родната ни света Църква в най-новата й история събитие - 68 години от възобновяване на патриаршеското достолепие на Българската православна черква - Българска патриаршия. Това споделя патриарх Неофит в във връзка годишнината.

Негово светейшество отбелязва, че се реализира това, за което таяха откровена вяра и сърдечно се молиха на Всеподателя Бога безброй индивиди, които епохи наред отдадоха своя живот за възвръщане на това, що ни бе отнето на мощ от " княза на този свят " (Йоан 14:30).

На 10 май 1953 година публично бе възобновено патриаршеското достолепие на родната ни Българска черква. За първи патриарх в най-новата ни църковна история бе определен Пловдивският митрополит Кирил, който бе правоприемник на последния български патриарх до началото на османското иго - на славния Търновски патриарх Свети Евтимий, и който остави светла следа в духовността и богата словесност. Тази година отбелязахме 50 години от блажената му кончина и 120 години от неговото рождение, напомня Негово светейшество.

" Преминахме страдалчески през интервала на атеистичния режим, под мъдрото и търпеливо предстоятелство в лицето на блаженопочиналия наш безценен отец и предходник - патриарх Максим ", отбелязва патриарх Неофит.

Той акцентира, че възобновяване на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа значимост в многовековната църковна история на скъпата ни българска страна.

Днес си спомняме за всички знайни и незнайни свещенослужители, църковнослужители и съработници на Господнята равнища, които наред в битката за духовна и национална самостоятелност, съумяха да запазят освен Вярата, само че и Църквата, такива, каквито са ни я завещали предците и светите апостоли, както и паметта за славното минало на Българската черква и народ, тъй че да могат да я възстановят в лицето на Екзархията през 1870 година и на Патриаршията през 1953 година ", отбелязва патриарх Неофит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР