В дневния ред са включени само две теми за обсъждане:

...
В дневния ред са включени само две теми за обсъждане:
Коментари Харесай

В Брюксел решават бъдещето на Русия и нейната опозиция

В дневния ред са включени единствено две тематики за разискване: бъдещето на Русия и бъдещата тактика на съветската съпротива.

Предишният опит, както в Русия, по този начин и другаде, от дълго време е посочил, че режимите, учредени на личността - като този в Москва през днешния ден - постоянно могат да се срутен без предизвестие, неспособни да устоят на напрежението, породено от една несполучлива война. А в този сериозен миг бъдещето на страната зависи значително от това кой и по какъв начин ще поеме юздите на властта.

Интересно е, че сегашната обстановка в Русия се развива по подобен метод, че сега Западът може да има забележителен - въпреки и не финален - глас в този преход, защото огромни елементи от съветския хайлайф имат интерес от анулацията на западните наказания, наложени в отговор на пълномащабната война на президента Владимир Путин против Украйна.

Тази среща в Брюксел обаче напълно не е първото координирано деяние на съветската съпротива. Форумът " Свободна Русия ", проведен от Гари Каспаров, организира постоянни срещи във Вилнюс от 2016 година насам; Министерството на външните работи на Литва провежда годишна конференция с съветската опозиция; а неотдавна се състоя и доста продуктивна среща, включваща няколко от най-големите европейски парламентарни партии, сред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и съветската съпротива.

Освен това, в границите на подготовката на конференцията в Брюксел, към 70 антивоенни и опозиционни групи се срещнаха в Берлин през април, с цел да се спогодят за обща декларация, която към този момент е подписана от 30 000 руснаци.

Тази обща позиция е, че войната е незаконна, че режимът, който я стартира, е нелегитимен и би трябвало да бъде свален от власт, че суверенитетът на Украйна в границите ѝ от 1991 година би трябвало да бъде възобновен и военнопрестъпниците да бъдат осъдени, че жертвите на експанзията би трябвало да бъдат обезщетени и че всички политически пандизчии и военнопленници би трябвало да бъдат освободени.

Също по този начин имаме вяра, че бъдещото съветско управление би трябвало да се откаже от империализма, както във вътрешен, по този начин и във външен проект.

Някои от полемиките, по време на които се стигна до тази позиция, не бяха лесни. Например въпросът за възобновяване на суверенитета на Украйна над Крим е противоречив за доста руснаци. А въпросите за обезщетенията и трибуналите ще изискват сериозна работа освен с пропутинската част от популацията на Русия, само че даже и с някои от съперниците на войната.

За да не забравяме, че подписването на сходна декларация също се смята за закононарушение от страна на Кремъл. А плануваните санкции за отнемане от независимост са жестоки и варират от 10 до 20 години.

Междувременно има част от правозащитната общественост, която не е съгласна с насилствените способи на битка против режима. Докато други - и аз се присъединявам към тях - считат, че мирната промяна на режима в Русия е невъзможна.

Въпреки тези разлики, по време на диалозите ние се съгласихме и с това, че не е належащо обединяване на опозицията под единно управление или събрана в единна партия. Това би било пагубна неточност, защото би сложило основите на възобновяване на авторитаризма след рухването на Путин.

Въпреки това съм уверен, че би трябвало да координираме дейностите си по основни, широкообхватни въпроси, които засягат всички нас, и за тази цел към този момент са основани цяла поредност от работни групи и огромни взаимни планове за оказване на помощ на Украйна и съветските бежанци, които са оперативни. В същото време някои антивоенни групи сплотиха напъните си за образование на тези, които са подготвени и решени да се върнат в Русия при " първия полет назад " след рухването на режима.

По този метод към този момент придобиваме опит в работата като коалиция, който ще послужи като добра основа за построяването на нов, либерален модел за страната, с разделяне на управляващите и система за надзор и баланс.

И през днешния ден всички ние сме съгласни, че взаимният ни фокус би трябвало да бъде върху три области: съгласуване на антивоенни начинания и филантропична помощ за Украйна; медийна поддръжка за антивоенна активност и контрапропаганда; и помощ за съветските жители, чиито ползи към този момент не се съставляват от незаконния режим на Путин.

Аз да вземем за пример имам лични хрумвания за това по какъв начин би трябвало да наподобява бъдещата Русия и за желаните пътища за преход - съкратената версия на моя манифест по този въпрос, озаглавена " Как да убием змей ", е преведена на няколко европейски езика. И персонално за мен главната цел на идната среща в Брюксел е да се споразумеем като коалиция по какъв начин да представляваме ползите на тези, които са прекъснали връзките си с режима, и по какъв начин най-добре да им помогнем на процедура.

Освен това конференцията ще ни даде и значима опция да напомним на европейските политици за нашата позиция:

За нас постигането на съглашение с Путин по средносрочни или дълготрайни въпроси е изключено. Само замяната на Путин с различен човек с друго име - без преход към парламентарен модел на ръководство със свободни и почтени избори - няма да промени нищо. А съдружният модел на преход предлага действителна опция за демократизация, до момента в който преходът посредством една революционна партия подсигурява авторитаризъм.

Нещо повече, ние имаме вяра, че разпадането на Русия би било рисково освен за руснаците, само че и за Запада; че връзката с съветското общество е не по-малко значима от санкциите; и че въпреки противозаконното въздействие на Кремъл върху политическите процеси в западните страни да е намаляло доста през последните 15 месеца, то остава доста - и може да се ускори.

Като цяло е значимо западните страни да признаят, че разширената съветска съпротива е основен съдружник в борбата на Запада с режима на Путин - който бързо става все по-фашистки.

Превод: Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР