В днешно време, когато някой трябва да си купи жилище,

...
В днешно време, когато някой трябва да си купи жилище,
Коментари Харесай

Строителното министерство готви нова жилищна стратегия

В днешно време, когато някой би трябвало да си купи жилище, последното, за което ще се сети, е да види дали няма някоя държавна стратегия, на критериите на която в случай че дава отговор, може да употребява облекчение. Ако да вземем за пример е част от младо семейство, което е напът да се снабди с първия си дом. Единственото, на което може да се разчита сега, са рекордно ниските лихви по заемите и приспадането на лихвите при подаването на годишната данъчна декларация за приходите.

Жилището е стока от първа нужда, по тази причина и във всички страни с пазарна стопанска система имат жилищна политика. Трябва да се намерения за такава политика, най-много в интерес на купуващите първото си жилище. Такива са мненията измежду строителния отрасъл, въпреки че неговите проблеми надалеч не са се свили до такава степен, че този въпрос да е основен.

Жилищна политика ли?

На фона на нерешени основни въпроси през последните 20 години този за жилищна политика, провеждана от страната, звучи изцяло неактуално, в случай че се съди по дейностите на ръководещите. В сметката не влизат предизборните обещания, които се не помнят още в деня на произнасянето им.

Ресорно този въпрос се отнася до Министерството на районното развиване и благоустройството. На неговия уебсайт може да се види и тактика, в която се проучва обстановката и се оферират ограничения като една от тях е отпущането на по-евтини ипотечни заеми на жители.

Запитване до министерството сподели, че тази тактика е остаряла (не че нещо от написаното в нея се е случило в годините - бел. а.), а от известно време е в ход подготовката на нова, с която се е заела междуведомствена работна група.

" Към актуалният миг е направен разбор, който е показан в междуведомствена работна група. Очакват се писмени мнения на заинтригуваните лица, които да бъдат разисквани и отразени в него, след което ще продължи работата по втория стадий - създаване на визия и тактика за развиване на жилищната политика в България. Продуктът по втория стадий е плануван за октомври, 2017 година Крайната дата за предаване на финален план на Национална жилищна тактика е 20.11.2017 година ". Това дадоха отговор на питане на " Дневник " от строителното министерство.

На въпрос дали в документа се планува и под каква форма да има финансови облекчения, от ведомството показват, че " към този момент единствено е споделено желание (в анализа) да се стимулира основаването на нови детайли в жилищно-финансовата система на България ". Допълва се, че във връзка с жилищното кредитиране, и сега съществува развъртян пазар на " ипотечни заеми с дълъг период на погасяване " (термин употребен в наричаната остаряла, само че на процедура би трябвало да е настояща тактика - бел. а.), предлагани от комерсиалните банки.

" Идеята е това предложение да се добави от нови финансови принадлежности, водещи до нараснала платежоспособност/достъпност и понижени опасности от използване на ипотеки при необслужени заеми ", се споделя в отговорите до медиата без да се навлиза в конкретика.

Единственото, което може да се каже, че действително съществува, е по линия на данъчните облекчения, които могат да употребяват млади фамилии с купено само жилище и отговарящи на ред условия. Това става с подаването на годишните данъчни заявления за приходите.

Социалисти ли са британците

След толкоз години блян България да се впише в графата на тези, които имат пазарна стопанска система, някому може да се стори социализъм да има сходно нещо като жилищна политика - в смисъл страната да се грижи за това, да има облекчения по лихвите на жилищните заеми или във връзка с периода на тяхното връщане.

От друга страна, в случай че се върнем още веднъж на образеца с Англия, може да се види, че там има не една и две стратегии, или основани от държавното управление, или подкрепяни под една или друга форма от него.

Пример за това е програмата " Първа покупка ", ориентирана към хора, които за пръв път си купуват жилище. Национална организация отпуска заем, покриващ 20% от цената на жилището. Останалата сума се обезпечава от персонални средства или банков заем. Парите се връщат чак след 25 година или при препродажба на жилището.

По друга стратегия страната обезпечава обществени терени, подобаващи за създаване на жилища. Цената им може да се заплаща на стадии от вложителите, тъй че те да употребяват обезпеченото от самите тях финансиране за самото строителство. В схемата вземат участие министерства и други държавни ведомства със свои парцели.

Съществува и капиталов фонд, основан от държавното управление, от който строителите в неразработени още територии получават финансиране, което би трябвало да върнат откакто продадат жилищата. Цената на получените от фонда заеми зависи от кредитната история и кредитоспособността на вложителите.

Специализиран фонд пък има за цел да подкрепя решаването на проблеми с инфраструктурата на жилищните строители. По тази линия се цели и стимулирането на локалната стопанска система.

От наличната информация се вижда, че държавното управление от време на време актуализира политиките си в този бранш, с цел да могат да отговорят те на настоящата обстановка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Места за живеене (6)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР