В днешно време да се говори за Путин е сложно.

...
В днешно време да се говори за Путин е сложно.
Коментари Харесай

Петко Добрев: За най-голямата победа на Путин

В днешно време да се приказва за Путин е комплицирано. Още по-сложно е в случай че се правят оценка неговите победи. Безспорно той им доста такива. Но коя е най-ценната?
По мое мнение най-голямата му победа е превръщането на Белия дом и Даунинг стрийт в най-големи бранители и проводници на съветските ползи. За мнозина това мое изказване ще звучи шокиращо. Но, дано погледнем резултатите.

Вашингтон и Лондон предизвикаха войната в Чечня. Какъв е резултатът от нея? Резултатът е чеченци, които чакат заповед от Путин да работят когато и да е, на всяко място и при всевъзможни условия.

Когато Путин изправи Русия на крайници, благодарение на Вашингтон и Лондон бе предизвикана военна акция на Грузия в Абхазия и Южна Осетия. Какъв е резултатът от нея? Русия разшири териториите си.

Когато Русия беше подготвена да поеме роля на главен геополитически и боен състезател, през 2011 година бе проведена Сирийската пролет. Какъв е резултат от нея? Русия пое своите функционалности на главен геополитически и боен фактор в света.

През 2014 година бе проведен Майдана в Киев. Какъв е резултатът от него? Първо Русия си взе Крим. Днес си взима Донбас. Утре ще си вземе още някоя част от Украйна.

Интересен е сюжетът със глобите, които Западът към този момент второ десетилетие постанова на Русия. За наказания се заприказва, когато през 2006 година стана прочут казусът с отравянето на Александър Литвиненко. Трябва ли да се учудваме, че това се случва в Лондон? Естествено за това бе упрекнат Путин и се стигна до там, че брачната половинка на Литвиненко изиска наказания против Русия. Горчивата истина за този някогашен чиновник на съветските секрети служби бе, че през 2006 година той не беше никаква заплаха за Путин и Русия и в същото време непотребен на Лондон.

Но по това време Путин към този момент бе почнал да овладява съветската стопанска система и естествени благосъстояния. Това преодоляване не бе по руски модел, както и друго от постсъветските олигарси. Това бе преодоляване по изчерпателен модел, който явно бе разработка на съветските служби. За да бъде сполучлив този модел, бе нужен мотив, който да послужи на Путин за политика на протекционизъм.

Лондон с утвърждението и поддръжката на Вашингтон подаде точно този мотив – глобите. Колкото по–силна ставаше аналитичната стопанска система на Путин, толкоз повече мотиви му трябваха, с цел да осъществя сполучливо проектите на Русия.

Когато Русия се трансформира в голям производител на храни, Вашингтон и Лондон се погрижиха Европа да наложи нужните за Путин наказания по отношение на Русия. В резултат на това през днешния ден европейските производители на храни, които бяха завладяли Русия, са изместени от локални съветски производители. А Русия се трансформира от вносител на храни в експортьор на такива.

Когато Европейски Съюз стартира да притиска ГАЗПРОМ, както и да слага въпроси за реализиране на по-добри цени за съветските газ и петрол, още веднъж Вашингтон стартира политика на наказания по отношение на Русия.

Какво би станало в случай че бе проработил Северен поток 2? Русия щеше да е сключила нови дългогодишни контракти, само че на цени, комфортни за европейската стопанска система. Какъв е резултатът от тези наказания? Русия продава по-малко газ и петрол в Европа, само че печели доста повече поради извънредно високите цени.

Нещо повече, вследствие на многото сериали от наказания на Запада против Русия, съветската страна съумя да си върне назад контрола върху всички активи, които бяха във притежание на непознати компании и то на занижени цени.

Санкциите против Русия реализираха още един доста сериозен резултат за Путин. Всички съветски олигарси, които вложиха на Запад заграбеното от Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, схванаха, че най-сигурното място за техните благосъстояния е точно Русия. Така желаят или не, те са задължени да помолят Путин за амнистия и да влагат там, където анализаторите кажат.

Когато Русия стана главен геополитически и боен фактор в света, трябваше да се подхващат ограничения по този начин, че да завоюва благосклонностите и доверието на елементарните хора по света. Тогава Съединени американски щати стартира политика на наказания по отношение на съветските спортисти. А те все пак побеждаваха, въпреки и съветския байрак да не се вееше. Но те, съветските спортисти накараха игрища и зали да пеят с тях съветския химн. Днес с цензурата, която Съединени американски щати и Западът постановат по отношение на съветските медии, ги вършат още по-търсени и желани. Така Русия без да влага пари за реклама съумя да завоюва спортната аудитория по света, както и четящите хора, които търсят не цензура, а информация и разнообразни гледни точки.

Може да продължим още за помощта, която оказват Вашингтон и Лондон за отбрана на съветските ползи. Но не продължението е значимо, а анализирането на обстоятелства и резултати.

И е редно да се сложи въпросът по какъв начин Путин направи Белия дом и Даунинг стрийт най-агресивни бранители на съветските ползи? Има три разновидността за отговор:
- Русия има доста мощна агентура в Лондон и Вашингтон
- Москва разполага с извънредно сериозен тим от аналитици
- Съдбата просто обича Путин.

Вероятно отговорът е цялост от посочените вероятни разновидности. Но ще завърша с едно персонално усещане. Русия не е Съюз на съветските социалистически републики и е извънредно време всички да разберем това.

Най–сериозните симпатизанти на днешна Русия и Путин са наследниците на някогашните белогвардейци и съветска буржоазия. Днес те виждат Русия като империя и Путин като император. А това са хора с големи благоприятни условия и обич към Русия. Според мен те са един от най-силните козове на Путин, с които той накара Белия дом и Даунинг стрийт да се грижата за ползите на Русия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР