В днешния си преглед на бойните действия в Украйна, от

...
В днешния си преглед на бойните действия в Украйна, от
Коментари Харесай

Готова ли е Украйна за контраофанзива?

В днешния си обзор на бойните дейности в Украйна, от Института за проучване на войната () излагат редица догатки по отношение на украинските и съветските качества. Предполага се, по-специално, че Украйна ще може да организира координирана настъпателна интервенция, като употребява пълноценно докладваните девет бригади, готови за тази интервенция. Тази задача е по-голяма от всяко настъпателно изпитание, което Украйна се е опитвала до момента (четири украински бригади са били употребявани, да вземем за пример в контранастъплението в Харков).

Предполага се също, че Украйна ще разполага с задоволително танкове и бронетранспортьори от разнообразни типове в своите елементи, че украинските механизирани елементи ще разполагат с задоволително муниции от всевъзможен тип, в това число артилерия. Предполага се също, че Украйна ще може да организира дълги далечни прецизни удари с HIMARS и други сходни системи, интегрирани и поддържащи маневрени интервенции, както е правено преди. Освен това се допуска, че украинските сили ще разполагат със качествата за разминиране и създаване на мостове, нужни за релативно бързо напредване през готови отбранителни позиции.

ISW не вижда причина да слага под подозрение някое от тези догатки поради интензивността, с която Украйна се е подготвяла за тази интервенция и времето, належащо за това, както и оборудването, за което се твърди, че е доставено на украинските сили от западни страни. Ако забележителен брой от тези догатки обаче се окажат невалидни, тогава някои от оценките и наблюденията по-долу също ще бъдат невалидни и вероятностите на руснаците да запазят позицията си ще бъдат по-добри от показаните.

ISW не предлага оценка или доказателства за тези догатки и затова – не предлага съответна прогноза за характера, мащаба, местоположението, продължителността или резултата от идната украинска контраатака.

Украйна има атрактивни благоприятни условия за настъпателни интервенции по цялата линия. ISW не прави оценка, че информацията, показана в този отчет, или каквито и да било наблюдения, направени по-долу, водят явно до заключението, че украинските сили ще нападат в една или друга област.

Руските сили в Украйна работят децентрализирано и актуалният модел на разполагане допуска, че множеството налични единици към този момент вземат участие или в настъпателни, или в отбранителни интервенции. Руските сили сега работят по седем оси: Купянск; Луганска област; Бахмут; Авдиевка-град Донецк; западен Донецк/източен Запорожие; западно Запорожие; и Херсонска област. Руските сили организират дейни настъпателни интервенции по минимум пет от тези оси (Купянск, Луганск, Бахмут, град Авдиевка-Донецк и западен Донецк/източно Запорожие) и най-вече преследват отбранителни интервенции по осите на западната Запорожка област и Херсонска област.

Силите, ангажирани сега както в нападателни, по този начин и в отбранителни интервенции в Украйна, са както постоянни (доктринално поредни, основани на съветски предвоенни части), по този начин и нередовни (нестандартни и недоктринални). Много е евентуално по-голямата част от съветските детайли в цяла Украйна да са доста под цялостния си състав заради загубите по време на предходните етапи на войната.

Моделът на съветските разполагания в цяла Украйна подсказва, че множеството от наличните маневрени детайли на всички военни окръзи, както и главните оживели въздушнодесантни сили, към този момент са ангажирани или с дейни настъпателни, или с отбранителни интервенции в Украйна. Русия ще би трябвало да отдели обилни запаси за всяка обособена ос, с цел да организира ефикасни нападателни интервенции, а като цяло изтощеното положение на войските и явно неорганизираният и фрагментиран модел на разполагане в някои региони евентуално ще съставляват обилни спънки пред вероятностите на Русия да пази сериозни браншове на фронтовата линия.

Не би трябвало да се допуска, че някоя от тези елементи или обединения работи в цялостна мощ.

Ключови моменти в продължаващите военни интервенции на 23 април:

Финансистът на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин твърди, че е наредил на личния състав да не залавя украински военнопленници, а вместо това единствено да убива украински личен състав на бойното поле.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили не са провеждали настъпателни дейности по линията Купянск-Сватово-Кремина на 23 април.

Ръководителят на украинската Северодонецка районна администрация Роман Власенко заяви, че съветските сили построяват укрепления към Северодонецк и други огромни градове в Луганска област.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветски военнослужещи и личен състав на „ Вагнер “ са взели участие в престрелка в Станица Луганска, Луганска област след спор по отношение на отговорността за тактически неточности и загуби.

Руските сили не престават да организират наземни офанзиви в и към Бахмут и по продължение на фронта Авдиевка-Донецк.

Говорителят на Украинския взаимен пресцентър на Таврийските сили за защита полковник Алексий Дмитрашкивски заяви на 23 април, че съветските сили са съсредоточили по-голямата част от напъните си в посока Авдиевка и са направили 28 офанзиви в посока Донецк.

Снимки, оповестени на 23 април, демонстрират, че украинските сили работят в региони северозападно от Олешки на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо отхвърли украинските сили да са открили плацдарм на източния (левия) бряг към 23 април.

Украинският център за опозиция заяви на 23 април, че съветските сили възнамеряват да активизират мигранти от Централна Азия, като заплашват да депортират мигранти и да лишават тяхното съветско поданство, в случай че не вземат участие във войната.

Съветникът на украинската Херсонска регионална администрация Сергей Хлан съобщи на 22 април, че бойците на групата „ Вагнер “ оказват помощ на съветските окупационни чиновници да открият надзор над цивилното население на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област.

Беларуски боен информативен бюлетин твърди, че беларуските сили възнамеряват да разположат съветски тактически нуклеарни оръжия в бази, където преди този момент са били ситуирани мобилни изстрелващи комплекси преди изтеглянето на нуклеарните оръжия от Беларус от 1993 до 1996 година

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР