В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо

...
В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо
Коментари Харесай

Росен Желязков пред студенти в Ханой: В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг

В днешния световен свят България и Виетнам стоят все по-близо един до различен. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в лекция пред студенти от Националния университет в Ханой, съобщи кореспондент на " Фокус " . Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на публично посещаване във Виетнам.

Нашите страни, свързани исторически, действително и цифрово, са  заедно в битката с климатичните промени, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, превъзмогването на хибридните закани, развиването на нововъведенията, технологиите и на изкуствения разсъдък, означи ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков изрази своето удовлетворение от дейния политически разговор на най-високо ниво сред България и Виетнам и добави, че през последните години има обща  воля за издигане на двустранните връзки до равнище на стратегическо партньорство. Днес двете страни са значими фактори за стабилността в своите райони, поддържат градивни връзки със прилежащите страни и вземат участие интензивно в разнообразни формати на районното съдействие, акцентира той.

България ще продължи да бъде мощен покровител за развиването на връзките на Европейски Съюз с предпочитан сътрудник като Виетнам, съобщи Росен Желязков. По думите му в двустранните  отношения,   основани на обичайно другарство и основаващи се на прагматизъм  и доверие, все по-осезаемо стартират да се регистрират изгодите от участието на България в Европейския съюз  и на Виетнам в АСЕАН /Асоциация на страните от Югоизточна Азия/, както и  от  възходящата роля на Социалистическа република Виетнам в района на Югоизточна Азия. Той акцентира новите благоприятни условия за развиване на българо-виетнамските връзки с подписването на съглашения за свободна търговия и за отбрана на вложенията, като означи, че тези два документа  са най-амбициозните търговски съглашения на Европейски Съюз и се основават на взаимен ангажимент за открита, обективна и учредена на разпоредбите либерализация на търговията и икономическата интеграция.

В лекцията ръководителят на Народното събрание означи, че светът претърпява бурни промени и е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Световната стопанска система се обръща на изток,  а свързаността е новата геополитика, сподели той. Според него идващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. Светът има потребност от Европа – като постоянен баланс сред стопански, обществени и екологични цели; фар на многообразие и свобода; същински бранител на многостранни решения и подходи за съдействие в свят, все по-доминиран от национализма, означи той.

Вие ще оползотворявате възможностите на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа, вие ще продължите възходящото развиване на връзките сред Виетнам и България, обърна се Росен Желязков към студентите. Отношенията сред страните се дефинира от съдействие и съревнование, от полза и интерес, от шерване на общи полезности и почитание сред хората, уточни той. Гордост за всеки български общественик е да приказва с образци за българо-виетнамските връзки, тъй като те имат мощен прочувствен заряд и са изпълнени с доста откровена история на човешките контакти, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков напомни, че България е оказала помощ за образованието на хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възобновяване на Виетнам. Със своя опит и знания през днешния ден българските ученици във Виетнам са главно свързващо звено, което сближава нашите страни, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков означи, че образованието, познанието и нововъведенията ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи между младежите от България и Виетнам. По думите му в наши дни образованото младо поколение на двете страни има огромна мисия – да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще.  Председателят на Народното събрание приключи лекцията си с виетнамската национална мъдрост:   " Конете могат да препускат сами, а птиците – да летят единствено с другари “.

Делегацията, водена от ръководителя на Народното събрание, посети Детска градина Виетнам-България. Народните представители бяха посетители на група " Ян Бибиян ", възпитаниците на която ги поздравиха с къса фолклорна стратегия.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР