В днешния епизод на Европейци ще ви срещнем с един

...
В днешния епизод на Европейци ще ви срещнем с един
Коментари Харесай

Тази вечер в Европейци: Как изобретател от Франция избра да живее в България?

В днешния епизод на " Европейци " ще ви срещнем с един невероятен човек - изобретателят Силвен Асалит. Той идва в България преди 19 години и точно тук съумява да сътвори неповторим първообраз на мотор.

Пише с лявата ръка и основава прототипи на машини. Те са неговият свят, познава ги от близко. В живота е авантюрист - роден във Франция, работил в Мексико, обиколил целия свят и се открил в русенското село Сандрово.

Завършил университета в Тулуза като инженер-конструктор и почнал работа в автомобилната промишленост. Заминал за Мексико поради препоръчана работа. Бил на 26, говорел напълно малко испански. Притеснявал се, че няма да се оправи самичък на другия завършек на света. Тогава срещнал хубавата Елена.

" Беше моят рожден ден. Бяхме в един бар и по този начин се случи "

Цветната и друга просвета на Мексико го омагьосала. Живеел на стотина километра от границата с Тексас, в област, цялостна с камъни и прахуляк. Там купил първия си мотор. Когато договорът приключил, се върнал в Европа дружно с Елена. След няколко години им се отворила нова опция.

" Имаше опция да отида в България като съветник и споделих - добре, ще отида ".

Пристигнали у нас, без да знаят нищо за страната.

" Решихме да останем да живеем тук, тъй като е доста по-спокойно. Много българи гледат на запад какъв брой е добре, само че вие не знаете какъв брой е умерено да се живее тук. В Западна Европа е доста по-трудно ", споделя той.

Силвен се пробва да усъвършенства предното окачване на мотоциклетите. Работи по концепцията си съвсем 15 години, непрекъснато я дооформя. С горделивост ни демонстрира първообраз на мотор с единствена по рода си предна рамка.

Целия епизод гледайте довечера, от 20:30 часа, след централните вести!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР