В днешния динамичен бизнес свят, където работим усилено, понякога забравяме

...
В днешния динамичен бизнес свят, където работим усилено, понякога забравяме
Коментари Харесай

Не пренебрегвайте ползването на отпуската поради болничен


В днешния динамичен бизнес свят, където работим интензивно, от време на време забравяме за значимата роля на отпуска за нашето здраве и благоденствие.

Пренебрегването на отпускът заради болничен, възложен от доктор или различен експерт, може да има съществени последствия за физическото и психическото ни положение . Какви са особеностите на този тип отпуск за краткотрайна нетрудоспособност, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право.

Да представим си служащ, който, вместо да съблюдава наставления от лекаря си, взема решение да продължи да работи във нездравословни условия. Времето минава, а положението му се утежнява. Непрекъснатото излагане на стрес и напрежение на работното място довежда до ускорено утежняване на здравето му. Вместо няколко дни отпуск, този служащ избира да пренебрегне своето здраве, което в последна сметка му коства дълги интервали на лекуване и възобновяване. Струва ли си това?

В България , срокът на отпуска поради болничен зависи от експерта, който го издава. Лекар или ортодонт могат да дават болничен за най-много 14 дни, като общият интервал за една календарна година не би трябвало да надвишава 40 дни с спиране.

 istock istock
Центърът за незабавна помощ дава болнични листове за период до 3 календарни дни, а Лекарски консултативни комисии (ЛКК) могат да разрешат отпуск до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. ТЕЛК прави експертиза след приключване на 180 дни от непрестанен отпуск или при прилагане на 12 месеца отпуск в две предишни календарни години и в годината на боледуването .

Всички тези ограничения са предопределени да подсигуряват, че служащите имат задоволително време да се възстановят и да се оправят със здравословни проблеми, преди да се върнат на работа . Пренебрегването на предоставения отпуск заради болничен може да докара освен до съществени здравословни проблеми, само че и до загуба на професионална успеваемост и удовлетворение от работата.

Болничният лист се издава в деня, в който се откри краткотрайната нетрудоспособност. Не се позволява издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуск по болничен е по-късна от датата на издаването му.



Изключение се позволява единствено в случаите, когато краткотрайната нетрудоспособност е установена в деня, в който лицето е било на работа, без значение от отработените часове, или след приключване на работното му време. В тези случаи отпускът, даден за краткотрайна нетрудоспособност (болничен), стартира наложително от идващия календарен ден, без значение че той може да е неработен за лицето.

 istock istock
Изключение се позволява и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за краткотрайна нетрудоспособност, стартира наложително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, без значение че той може да е неработен за лицето.

Запазването на салдото сред професионални и персонални отговорности, в това число и използването на отпуск при краткотрайна нетрудоспособност, е от значително значение за дълготрайната успешност и благоденствие на служащия. Призивът е към всички нас да се грижим за своето здраве и да използваме предоставените благоприятни условия за отпуск, които са основани за поддържане на нашето здраве.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаОбезщетение за оставане без работа по време на болничен отпуск болничен краткотрайна нетрудоспособност .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР