В днешния ден говорим за думите спасение“ и саможертва“. В

...
В днешния ден говорим за думите спасение“ и саможертва“. В
Коментари Харесай

Планински спасители от Банско: Тенденцията е за намаляване на спасителите

В днешния ден приказваме за думите „ избавление “ и „ всеотдайност “. В тези две думи се влага целият смисъл от тяхната работа - планинските спасители Атанас Уков и Благовест Обецанов.

„ Планината е и гостоприемна, и рискова. Всеки, койот желае да иде в планината, би трябвало да се преценява с нейните особености. Тя може да се промени доста бързо “, сподели Благовест Обецанов в предаването „ Тази събота и неделя “.

„ Сезонът беше претрупан. Имаше значително акции. В нашия регион нямаше лавинни произшествия. През лятото също има значително произшествия. Има предпоставки за произшествия. Хората не правят оценка планината, както би трябвало “, разяснява Атанас Уков.

 Министърът на превоза: Първият медицински хеликоптер е безусловно изправен Тази сутрин 2 мин. Министърът на превоза: Първият медицински хеликоптер е безусловно изправен  Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог Тази събота и неделя 2 мин. Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог  Отбелязваме Международния ден на доброволеца Светът 1 мин. Отбелязваме Международния ден на доброволеца  Под снежната маса: Какви са препоръките на планинските спасители при лавини? България 3 мин. Под снежната маса: Какви са препоръките на планинските спасители при лавини?  Министърът на превоза: Първият медицински хеликоптер е безусловно изправен Тази сутрин 2 мин. Министърът на превоза: Първият медицински хеликоптер е безусловно изправен  Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог Тази събота и неделя 2 мин. Откриха полигон за образование на избавителни кучета в Разлог  Отбелязваме Международния ден на доброволеца Светът 1 мин. Отбелязваме Международния ден на доброволеца  Под снежната маса: Какви са препоръките на планинските спасители при лавини? България 3 мин. Под снежната маса: Какви са препоръките на планинските спасители при лавини?

Според спасителите хората се вслушват в препоръките им.  Новият медицински хеликоптер също е значима тематика в техните среди.

Надяваме се час по-скоро да имаме достъп до него . Не единствено поради нашия труд и този на доброволците. Говорим за „ златния час “ и живота на потърпевшите. Въпреки неналичието на лебедка, той би бил от голяма изгода и може да се употребява в множеството избавителни акции. Това не е главният проблем. Ще дойдат и хеликоптери с лебедки “, разяснява Уков.

Снимка: bTV

Планинската избавителна работа има потребност от високопроходими коли, защото автопаркът ѝ е стар. Спасителите се надяват на нови коли, защото някои от тях са създадени преди 1980 година

„ Съставът на Планинската избавителна работа е от доброволци. За страдание все по-малко младежи показват предпочитание за този труд. За да се стане човек непринуден планински избавител, процесът е много дълг. Говорим за образованието. Минава се през няколко курса. Хората преценят дали желаят, или не желаят да го вършат. Тенденцията е за понижаване на спасителите “, уточни Благовест Обецанов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР