В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на

...
В днешния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на
Коментари Харесай

Обнародвано! Децата до 10 години пътуват безплатно в обществения транспорт


В днешния брой на Държавен вестник е оповестено постановлението на държавното управление за безплатното пътешестване на деца до 10 години в публичния превоз и пониженията при пътешестване – със 70 % от постоянната цена на транспортира студенти и докторанти в постоянна форма на образование и 40 на 100 понижение за пътуванията на пенсионерите.

Постановлението е в действие от 1 февруари до 31 декември тази година и разказва по какъв начин превозвачите ще получават обезщетенията и какви транспортни документи ще издават.

Постановлението планува на децата до 10-годишна възраст да се издава карта за гратис пътешестване по вътрешноградския превоз и билет с нулева стойност по междуселищния. Билетът с нулева стойност ще се издава против даване на акт за раждане на детето. Ежемесечно превозвачите ще подават до кметовете, а те - на страната, списък на цената на абонаментните карти на децата до 10 години.

Стойността на издадените билети с нулева стойност по междуселищния превоз ще се компенсират на превозвачите също ежемесечно въз основа на предоставена в общината възложителна транспортна опис-сметка.

За учениците и пенсионерите пониженията ще бъдат отразени в абонаментните карти за главните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, които също ежемесечно ще се регистрират от превозвачите.

По силата на признатото разпореждане, превозвачите би трябвало да анулират издадените преди влизане в действие на това разпореждане абонаментни карти, които са със период на годност повече от един месец, като възстановят на правоимащите съразмерно разликата сред новата цена и цената на картата преди да влезе в действие това разпореждане от 1 февруари, до крайния период - 31 декември.

Също в Държавен вестник е оповестено и постановлението, с което на общините се отпускат 27 милиона лв. за компенсиране на транспорти до отдалечените обитаеми места.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР