В днешната икономическа ситуацията, взимането на решение да изплатиш кредита

...
В днешната икономическа ситуацията, взимането на решение да изплатиш кредита
Коментари Харесай

Кога е удобно да погасиш кредита си предсрочно?

В днешната икономическа обстановката, взимането на решение да изплатиш заема си предварително е както финансово решение, по този начин е и доста персонално. Това може да ти даде опция да спестиш забележителна сума от лихви, такси, само че в това време и да ти даде свободата, че нямаш отговорности към банки и финансови институции.


Макар несъмнено да има своите позитиви, предварителното погасяване на отговорностите не постоянно е най-хубавата тактика. Ето за какво, в тази публикация преглеждаме по кое време едно има логичност, какви са плюсовете, минусите и какво би трябвало да знаеш преди да вземеш сходно решение.


Какво би трябвало да знаеш преди да погасиш заема си предварително?


Разбиране на изискванията по твоя контракт
От извънредно значение е да познаваш и да разбираш изискванията по твоя контракт. Разбери всички такси, лихви и периоди. Само в този случай можеш да оцениш дали предварителното погасяване е подобаваща тактика за теб.


Оцени своите благоприятни условия
Преди да правиш каквито и да е заплащания по заема, направи оценка на финансовото си положение. Увери се, че имаш задоволително спестени средства, с цел да можеш да реагираш при незабавни финансови потребности – загуба на работа, медицински разноски, ремонт.


Предимства на предварителното погасяване на отговорностите


Финансови плюсове на предварителното погасяване на отговорностите
Основното преимущество на погасяването на отговорностите е точно понижаване на общите разноски по заема. Изплащането може да разреши с времето да се натрупат персонални спестявания, което да усъвършенства цялостната финансова обстановка.


Психологически преимущества
Наличието на заеми е натоварващо за доста хора. Предсрочното погасяване може доста да понижи напрежението и терзанията, свързани с заемите и идните вноски.


Също по този начин, при вярно ръководство на персоналните финанси може да се реализира по-голяма еластичност и да се сътвори ефикасен месечен бюджет.


Стратегии за предварително погасяване на отговорностите
В случай че целиш да направиш предварително погасяване на заемите си, има някои тактики, които можеш да използваш. Имаш опция да погасиш цялата оставаща сума или от време на време да внасяш по-големи суми до погашение на отговорностите.


В случай че заемът ти има по-висока рента, можеш да помислиш и за рефинансиране на задължението. Това може да понижи общата сума за заема и да направи предварителното погасяване една концепция по-лесно.
Ако имаш голям брой заеми и искаш да ги изплатиш предварително, можеш да се довериш и на едни от най-популярните тактики за погасяване на отговорностите - Снежна топка и Лавина.


Накратко – Снежна топка съставлява тактика, при която първо изплащаш задължението с минимален размер и поредно стигаш до това с максимален размер. По този метод ти остават от ден на ден средства за погашение на огромния дълг, може и да се мотивираш.


Другият известен способ за погашение на задължения – Лавина предлага изплащането на заема с най-висока рента, с цел да се спести този разход и последователно да се изплатят всички отговорности предварително.


Кога може да не е уместно да погасяваш заема си по-рано?
Има разнообразни сюжети, при които предварителното погасяване на отговорностите може да не е най-разумната стъпка. Такива обстановки са да вземем за пример, в случай че заемът ти има ниска рента, може да има по-голяма логичност да спестиш парите за фонд за незабавни случаи, да ги сложиш в депозит с рента или да ги инвестираш.


Освен това, според от изискванията ти и вида заем, може да има такса при предварително погасяване на заема, което може и да не е преференциален за теб вид.


Важно е и да не поставяш финансовото си положение в риск. Плащането на огромна сума по заема може да понижи спестяванията ти и при незабавна обстановка да нямаш опция за реакция. Което може да докара до незабавно търсене на заем, който да се окаже, че не е с най-хубавите условия.


В умозаключение, решението за предварително погасяване на заема е значимо и значимо решение, което изисква оценка на персоналната финансова обстановка. Както видяхме, изплащането на заема има своите безспорни позитиви, само че в това време може да не бъде удачно решение във всяка обстановка.
Само когато съумееш ясно да схванеш изискванията по своя заем, да оцениш финансовото си положение и да планираш дълготрайно, можеш да вземеш в действителност вярно решение, което ще е в твой интерес.


Важно е да знаеш, че пътят към финансовата независимост е самостоятелен и изплащането на отговорностите предварително е единствено една от тактиките, които могат да донесат финансово благоденствие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР