В дистопичния роман на Ференц Каринти от 1970 г. Метропол“

...
В дистопичния роман на Ференц Каринти от 1970 г. Метропол“
Коментари Харесай

Кризата на културата от Оливие Рой — забележително постижение

В дистопичния разказ на Ференц Каринти от 1970 година „ Метропол “ маджарски езиковед идва на летището в Будапеща, след което всичко се обърква. Той минава през неверната врата, качва се на неверния аероплан и каца в чужд град, където макар професионалните си умения не може да разбие кода на локалния език. Той не вижда път обратно.

Четейки „ Кризата на културата “, просветляващата и извънредно истинска интерпретация на днешния свят от Оливие Рой, си спомних за отчайващия опит на унгарския езиковед. Ако домът е място, което разбирате и където се чувствате разбрани, през днешния ден живеем в свят на бездомници. Утопията на космополита, в която човек се усеща като вкъщи си на всички места, е изместена от страха, че никой в действителност не е вкъщи или роден в личната си земя.

Основният мотив на Рой е, че това, на което сме очевидци в този момент, не е замяната на една преобладаваща просвета с друга - както, да речем, по време на разширението на християнството или исляма, или по време на Ренесанса ил...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР