В динамичната предизборна обстановка и в ситуация, в която Съветът

...
В динамичната предизборна обстановка и в ситуация, в която Съветът
Коментари Харесай

Предизвестен или изненада: какъв ще е изборът за директор на БНР

В динамичната предизборна конюнктура и в обстановка, в която Съветът за електронни медии (СЕМ) губи публично доверие, регулаторът ще организира един от най-ключовите избори за медийната среда - този за нов общоприет шеф на Българското национално радио (БНР). Избор, който за медиите се равнява на състезанието за един от тримата огромни в правосъдната система - ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор.

Кой ще бъде шефът на националното радио, чийто мандат е три години, е от изключителна значимост, тъй като това е медията, която се употребява с най-голямо доверие измежду българите (според отчетите за 2020 и 2021 година на ).

Директорът на БНР би трябвало да е човек, който да може да се отскубне от " ръката, която го стиска и не желае да го пусне " (по думите на някогашния общоприет шеф Андон Балтаков, който в изявление за " Дневник " разгласи, че радиото е подложено на непостоянен тормоз), да обезпечи успокоение на публицистите и чиновниците в тази голяма медия, която е главен източник на информация за доста от хората и да успее да прокара промени, наложени от времето, както и да се оправи с финансовите провокации на постоянно орязвана държавна дотация (последно това се случи напролет на тази година).

Или както преди време беше определила журналистът и някогашен ръководител на публичния съвет на БНР Райна Константинова, представена от " Офнюз ", " генералният шеф на една социална медия би трябвало да бъде някаква странна композиция сред визионер и черноработник ".

Освен това новият общоприет шеф ще би трябвало да се изправи пред това, че ще работи по към момента неформирания закон за радиото и малкия екран, съгласно който финансирането на публичните медии се случва не базата на тяхната задача, а на по цена за час стратегия.

За поста се борят трима претенденти - краткотрайният началник Милен Митев и други двама публицисти, взели участие и в предходни състезания - Митко Димитров и Иво Тодоров. И тримата са свързани с радиото, като са работили в разнообразни интервали в публичната медия. Изборът на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще стане прочут в сряда, 27 октомври. Преди това в понеделник и вторник петимата членове на регулатора ще изслушат и зададат въпроси към тримата участници.

За част от работещите в публичната медия, идният избор е предупреден, тъй като чакат, че най-логично е да бъде определен актуалният краткотраен началник, който е дълготраен чиновник на радиото и до неотдавна оглавяваше административната дирекция. През късия мандат на предходния началник Андон Балтаков, Митев работи тясно с него по осъществяване на своята идея. Други не желаеха да разясняват какво чакат, а трети позволиха, че може и да има изненада.

Митев е правист по обучение и стартира работа в БНР през 2009 година като юрист. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU - Европейския съюз за радио и телевизия. В интервала август 2018 година - юли 2019 година е шеф на Дирекция " Правна и човешки запаси " на БНР. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна организация, първо, като основен юрист, а по-късно и като основен секретар. От април 2020 година е шеф на Административна дирекция на БНР

Другите двама претенденти са - Митко Димитров, който към този момент един път се е явявал пред Съвет за електронни медии, когато през 2020 година беше определен Андон Балтаков. Впоследствие той твърдеше, че Балтаков няма нужния стаж да заеме длъжността. Димитров е пиар и академични учител, който също е работил в радиото през годините като е бил и изпълняващ длъжността програмен шеф.

Иво Тодоров - също е бил кандидат да оглави националното радио. Той е дълготраен публицист, с кариера и в БНР, където в интервала 2013-2015 година е програмен шеф. Бил е водещ на утринния блок на стратегия " Христо Ботев ", кореспондент, водещ и продуцент в няколко частни радиостанции. Впоследствие работи в разнообразни шоу формати в " Нова телевизия ".

Официални биографии и концепции на претендентите не са качени на уеб страницата на Съвета за електронни медии.

До избора се стигна откакто предходният шеф - Андон Балтаков, определен при започване на 2020 година, подаде оставка при започване на август. По думите му повода за това са надълбоко персонални аргументи, измежду които боязън за персоналната му сигурност, както и опити от хора вътре в радиото да бъде саботиран и липса на поддръжка в гилдията. Още два души желаеха да вземат участие в конкуренцията за началник на публичното радио - уволненият през 2019 година Светослав Костов.

В средата на октомври на новата организация " Инициатива за свободни медии на Балканите " популяризира, в който се установи, че главният регулаторен орган - Съветът за електронни медии (СЕМ) не може да обезпечи бистрота на медийния пазар, тъй като е " уязвим от държавния надзор и въздействието на партия ГЕРБ, която оказа помощ за избирането на сегашния му състав ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР