В диалога си с Република Северна Македония България отстоява не

...
В диалога си с Република Северна Македония България отстоява не
Коментари Харесай

В телефонен с разговор: Радев обсъди евроинтеграцията на Скопие с германския си колега

В разговора си с Република Северна Македония България отстоява освен национални ползи, а на първо място полезностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права.

Това е декларирал президентът Румен Радев в телефонен диалог с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

От прессекретариата на президента прецизират, че диалогът се провел по самодейност на немския президент в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се организира на 5 и 6 октомври в Словения.

Радев е декларирал, че от постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще завоюва целият район и е добавил, че България чака съответни резултати във връзка с спазването на човешките права в югозападната ни съседка, което да форсира този развой.

„ В момента протича развой на броене на популацията в Република Северна Македония и в България постъпват редица сигнали за практикуване на напън върху хората, които намерено изявяват българската си еднаквост, което е неприемливо за страна, кандидатстваща за участие в Европейски Съюз “, е споделил Румен Радев.

Президентът е подчертал също по този начин, че дадените през годините до момента многочислени заявления и обещания от страна на държавното управление на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, в това число и подписаният през 2017 година двустранен Договор за другарство, добросъседство и съдействие.

Затова страната ни упорства за правнообвързващи гаранции в двустранния разговор от страна на Република Северна Македония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР