В действителност няма много какво да спечели в старата родина

...
В действителност няма много какво да спечели в старата родина
Коментари Харесай

Австрийският вестник Щандард за Атанас Пеканов: Икономист в служба на старата родина

" В реалност няма доста какво да завоюва в остарялата татковина България. Тридесет и една годишният икономист е добре осведомен с паричната политика и е издирван специалист - даже и тук във Виена, където работи в Австрийския институт за стопански проучвания и преподава във Виенския университет по стопанска система и бизнес. Тоест той е можел да се посвети на кариера в чужбина ", отбелязва австрийският вестник " Щандард " в публикация за вицепремиера от служебното държавно управление, озаглавена " Икономист в работа на остарялата татковина ".

Въпреки това той не е споделил " не ", когато президентът Румен Радев, който той поучава отдавна, го е потърсил. От 2 август е вицепремиер в служебното държавно управление от специалисти, което ще направлява ориста на страната до новите избори.

Какво го чака: нестабилна политическа конюнктура, беднотия, корупция, отбелязва изданието. Балканската страна има да извърви още дълъг път, с цел да доближи останалите страни от Евросъюза. В края на юни либерално-социалистическата коалиция падна единствено по-късно повече от половин година на власт след избор на съмнение. Основните разногласия бяха към държавните финанси и отношението към Република Северна Македония. Към това се прибавиха газовата рецесия, напреженията на Балканския полуостров и инфлацията, която тежи изключително доста на хората в най-бедната страна от Европейски Съюз, разяснява " Щандард " и добавя, че става дума за дълготрайна рецесия, а това не е за хора със слаби нерви. " Несигурна конюнктура ", отбелязва непретенциозно безпартийният специалист.

Сега той запретва ръкави - за повторно. " Трябва и ти да се отплатиш с нещо на родината ", добавя израсналият в академично семейство ученик на Немската гимназия в София. Не му е трябвало да мисли дълго дали да одобри поста. Сега Пеканов, който не е фамилен и който в по-спокойни времена обича да тича в Шонбрун, във втората си татковина Виена, ще дава отговор за ръководството на европейските средства. " Ще работим интензивно, с подготвеност и грижа за хората, с цел да подсигуряваме, че България ще премине през следващите турбуленции ", написа той доръни изданието от Виена, представено от Българска телеграфна агенция.

Тези, които го познават, споделят, че той е сериозен в това, което споделя. Пеканов е упорит, само че е и мощно обществено насочен. Това е удивително за човек, принадлежащ към образования хайлайф на България, който е напуснал страната поради липса на вероятност за младежите.

Във Виена го е привлякло следването. Своята кариера той развива целеустремено; тя го е отвела в Европейската централна банка във Франкфурт на Майн, а своите знания в икономическата политика той придобива в Юнивърсити Колидж в Лондон, показва " Щандард ". По време на пандемията с помощта на стипендия " Фулбрайт " той отива в Харвард. Сега Пеканов желае да внесе малко научна методология в българската политика, написа австрийското издание и добавя, че вицепремиерът още не знае дали желае да остане в нея.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР