В детството си много от нас четяха научнофантастични разкази и

...
В детството си много от нас четяха научнофантастични разкази и
Коментари Харесай

15 научнофантастични предсказания, които се сбъднаха

В детството си доста от нас четяха научнофантастични разкази и не имаха вяра, че описаното в тях може да бъде действителност. Мина напълно малко време, а това, което ни се струваше небивалица, към този момент е действителност, написа Блиц.  

1. Космическите ракети

В книгата на Жул Верн „ От Земята до Луната ”, издадена през 1865 година, са разказани лунни модули, слънчеви платна и изпращането на човек на Луната. Сто години по-късно тези „ предсказания ” на фамозния френски фантазьор към този момент са истина.

2. Спътниците

Десет години преди действителното появяване на спътниците Артър Кларк ги разказа в своите книги. Според него всяка напреднала технология е равнозначна на магия.

3. Подводниците

През 1870 година на бял свят излиза друга известна книга на Жул Верн – „ 20 хиляди левги под водата ”. Тогава към този момент съществуват подводни лодки, задвижвани от човешка мощ. Верн обаче измисля „ Наутилус ” – подводен уред, който въодушеви създаването на актуалните балистични подводници с самостоятелна двигателна система. Апаратурата за напредване на капитан Немо в романа на Верн пък е прототип на акваланга.

4. Водните кревати

Те са упоменати за пръв път в романа на Робърт Хайнлайн „ Странник в странна страна ” (1961). Първото водно легло излиза на пазара седем години след публикуването на книгата.

5. Невидимостта

През 1897 година излиза знаковата научнофантастична новела на Хърбърт Уелс „ Невидимият ”. Макар че невидими хора още няма, са изобретени стелт самолетите, невидими за радарите, както и камуфлажните наноматериали, които изкривяват светлинния набор по този начин, че вършат дребни обекти невидими за окото или микроскопа. Носят се клюки, че са направени и „ невидими ” танкове, само че, в името на военната загадка, информацията за тях е строго секретна.

6. Летящите коли

В доста фантастични творби героите се придвижват на летящи коли. Днес те са нещо напълно действително. Terrafugia Transition Roadable Aircraft е първата комерсиална летяща кола, а цената й е към 279 000 $.

7. Извънземните

В романа на Хърбърт Уелс „ Война на световете ” (1898) се развива спор сред хората и извънземни поданици. Според създателя пришълците могат да загинат от една елементарна бактерия. Днес в проектите на NASA влизат задачи към Марс и Европа, които целят да открият извънземен живот. Не, не зелени човечета – а елементарни микроорганизми. Моделите предсказват, че под ледената завивка на Европа се крият океани, в които те може би живеят. Е, и това е нещо.

8. Мобилните телефони и Bluetooth

„ Кърк за „ Ентърпрайз ”. „ Ентърпрайз ” слуша ”. Тази фраза на капитан Джеймс Кърк от „ Стар Трек ” е произнесена в устройство, което през днешния ден се назовава Bluetooth. По механизма си на работа апаратите, употребявани в паметния сериал, малко се разграничават от днешните мобилни телефони – липсва им единствено междугалактическият роуминг.

9. Лъчевите оръжия

„ Война на световете ” ни е дала и пророческа информация за топлинните лъчи, с които пришълците унищожават съперниците си. Днес съществуват няколко разновидности на военни лазери, които се употребяват за събаряне на ракети. Звуковите оръдия като Long Range Acoustic Device (LRAD) се използваха от военните, които охраняваха Олимпийските игри в Лондон през 2012 година

10. Роботите

През 1920 година Карел Чапек подари на света концепцията за изкуствени хора и измисли термина „ робот ”, приближаващ от съветската дума за работа. Днес роботите са част от нашия свят. Засега безобидна. Вземете да вземем за пример самостоятелната прахосмукачка „ Румба ” или безпилотните самолети BAE’S Taranis. Най-близките до човешкия образ роботи пък са ASIMO, наречени по този начин в чест на Айзък Азимов, който измисли популярните „ Три закона на робототехниката ”.

11. Космическите пътешествия

Днес този тип туризъм последователно набира скорост. За него разбрахме за първи път от кино лентата на Стенли Кубрик „ 2001: Космическа авантюра ”. Сега авантюристите със солидна банкова сметка могат да излетят до Международната галактическа станция. Вече няколко частни компании събират поръчки за орбитални и суборбитални полети.

12. Астероидният апокалипсис

Доскоро никой не се тревожеше от метеоритите. Никой не ги смяташе за опасност. Но във филми като „ Армагедон ” видяхме същински апокалиптични картини. Науката поде всеобщия интерес и през днешния ден NASA напълно насериозно учи най-опасните за Земята метеорити, които минават покрай нашата планета.

13. Бебетата в епруветки и генното инженерство

В романа на Олдъс Хъксли „ Прекрасният нов свят ” (1932) е предсказано всичко, което науката прави през днешния ден. Хъксли съумя да планува доста аспекти на генното инженерство – бебетата в епруветки, клонирането и така нататък В книгата му се загатват и опиати за основаване на положително въодушевление, напомнящи днешните антидепресанти.

14. Интерактивните таблети

Трудно е да си представим всекидневието без високотехнологични мобилни устройства, нали? Е-четците, смарт телефоните с тъчскрийн и таблетите през днешния ден са неизменими атрибути на всеки втори човек. През 60-те години на предишния век обаче членовете на екипажа на кораба „ Ентърпрайз ” в сериала „ Стар Трек ” използваха PADD (персонално устройство за достъп с дисплей), с цел да влязат в компютрите си от разстояние. В „ Пътеводител на галактическия стопаджия ” четем за електронен гид, доста сходен на днешния iPad, освен това с същински космически Wi-Fi достъп.

15. Тоталното следене

Следенето на жителите, както и други детайли от антиутопията на Джордж Оруел „ 1984 ”, през днешния ден даже не провокират учудване. През 2009 година камерите за наблюдаване във Англия бяха 1 на всеки 14 души от популацията. Днес те са още повече. Бисквитките на интернет уеб страниците пък разрешават да се събира информация за навиците и ползите на потребителите. Новинарските стратегии, както предупреждаваше и Оруел, са още едно доказателство за съществуването на „ министри на истината ”, които ни убеждават, че „ войната е мир, свободата е иго, а незнанието е мощ. ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР