В „Денят започва“ вирусологът проф. Радка Аргирова, коментира, че има

...
В „Денят започва“ вирусологът проф. Радка Аргирова, коментира, че има
Коментари Харесай

Защо наличието на антитела срещу КОВИД-19 не е достатъчно за издаването на зелен сертификат?

В „ Денят стартира “ вирусологът проф. Радка Аргирова, разяснява, че има разлика в антителата, които построява имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация.

При имунизация в организма се образуват тъкмо избран тип обезвреждащи антитела, които са ефикасни за справяне с ковид.

При преболедуване имунната система построява всички типове антитела – в това число и обезвреждащите заболяването. Често обаче е допустимо човек да не е образувал задоволително антитела от типа на обезвреждащите, а да има доста повече от другите типове, които не пазят от наново боледуване.

Затова съгласно вирусолога съществуването на антитела против КОВИД-19 единствено по себе си не е задоволително за издаването на зелен документ.

В студиото на „ Денят стартира “ професор Аргирова прикани хората, които са прекарали заболяването, да се ваксинират против КОВИД-19 от 3 до 6 месеца откакто са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, само че не могат да потвърдят преболедуване, би трябвало да се имунизират.

Проф. Аргирова разяснява още, че заповедта за въвеждането на зелени документи у нас е прелестна, само че е доста закъсняла. Според нея тези ограничения е трябвало да се вкарат още през август, с цел да не се стига до толкоз огромен брой инфектирани.

Тя предизвести, че поради лесната циркулация на вируса в България има огромна заплаха от появяването на нови варианти с още разновидности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР