В Денят започва по БНТ гост по темата Как ще

...
В Денят започва по БНТ гост по темата Как ще
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Ако хората, които искат да управляват, нямат ресурс за комисиии, те нямат право и да управляват. В Европа само машинно гласуване - няма

В " Денят стартира " по Българска национална телевизия посетител по тематиката " Как ще гласуваме бе проф. Михаил Константинов 

" Има отмалялост у хората, само че през вчерашния ден беше изработен пробив за разрешаване на казуса. Хубавата вест от през вчерашния ден е, че ще има държавно управление. И на българските политици им пристигна акъла в главата. Отива се към уравновесено решение и за гласуването. Ще се върне смесеното гласоподаване, както беше до април 2021 година Машината ще издава машинен протокол, само че ще броят и разписките. Надявам се, че протоколът ще е банален, с цел да не затруднява комисиите.
 
Догодина ни предстоят комплицирани избори-местните. Някъде ще се гласоподава за 4 неща - общински съветници и кметове, само че в София, Пловдив, Варна - и за районни кметове. И в селата – за кметове на кметства. И аз леко се колебая, че гласоподавателите ще вършат четворен избор. Ние това сме го минали, когато беше смесено - го направихме по-най глупавия метод. Накарахме комисиите да събират цифри и грешките бяха, тъй като комисиите не могат да събират двуцифрени цифри. Комисиите би трябвало да ги обучим, в Европа единствено машини няма - няма! Това са ясни неща " - изясни Константинов.
 
Но около дебатите за подправяне, пропущаме ли важното- изборните описи, по какъв начин преброяването на популацията ще се отрази и за мандатите?

Михаил Константинов: " За регион чужбина - дали ще го има, няма отношение към мандатите на партиите, гласовете от България и чужбина се събират и се прави резултат. Ако има листа за чужбина, само че общия брой мандати няма да се промени ".
 
Но чухме мандатите да са 10 от чужбина?
 
" Това отново няма отношение към броя на мандатите за партиите. Когато се дадат в регион чужбина мандатити, тогава би трябвало да има 50 мандата. Ако гледаме броя ибриратели, по този начин излиза. 5200000 гласоподаватели има в България, общо са 6 600 000 – и в чужбина, и в България. Държавата знае какъв брой документи за идентичност е издала. Това, което не знае е, къде са тези хора. Преброяването сподели какъв брой са в страната-тук са 5 200 000.
 
Останалите са по света. Списъците не зависят от преброяването. Гласува се по непрекъснат адрес-всеки българин има непрекъснат адрес в България, без значение къде е по света. Активната регистрация ще направи по-точни описите в България, само че това няма да промени изборния резултат. Във всяка комисия има от всички политически сили. Това е най-сигурната гаранция против измами. Представителят в случай че не гледа, аз ли да виждам. Ако хората които желаят да ръководят, нямат запас за комисиии, те нямат право и да ръководят " - съобщи Константинов. 

Ще се актуализират ли мандатите в страната?

Константинов: " За София трите региона излъчват 42 мандата на база 2011, в този момент ще излъчват 47 мандата. Това няма значение към общия брой мандати на партията. За метода на гласуване- това което са се разбрали е да оставят машината да пресметна резултата в секцията и комисията да съпостави резултата, с цел да сме уверени че е прецизен броят. Бюлетината е скъпа книга, тя няма по какъв начин да се фалшифицира, има кодове и микротекст.
 
Бюлетина не се фалшифицира. Но машината плюе едни разписки като в бакалия. Комисията като ги взима, може да им удря един печат-това е комплицирано. Затова трябваше да се отиде на разновидността като по света - на хартии. Германия- по решение на Конституционният им съд, е единствено на бюлетина. Нидерландия имаха доста красиви машини, хванаха ги и ги изхвърлиха.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР