В деня за размисъл протест пред ЦИК след решението на

...
В деня за размисъл протест пред ЦИК след решението на
Коментари Харесай

Протест пред ЦИК след решението на изборите да се гласува само с хартиени бюлетини

В деня за размисъл митинг пред ЦИК след решението на изборите да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. То беше взето късно нощес след отчет на ДАНС и два изключителни председателски съвета в Народното събрание. Това провокира реакцията на една от политическите сили, която ще оспорва отпадането на машините в съда.
В обществените мрежи се появиха апели за митинги в деня за размисъл. И през днешния ден в 12:00 часа хората се събират пред ЦИК. 10 години след първите митинги #ДАНСwithme, хората още веднъж се събират под този надпис. Снощи часове след началото на съвещанието, в тъмната част на деня и единствено 35 часа преди изборите, Централната изборна комисия реши - завършек на машинното гласоподаване. Решението е подкрепено от 12 членове на ЦИК, единствено двама са били срещу.
„ Проблемът в цялата тази история е, че ЦИК не се оказа съдия на предизборния развой, а институция, която подчинява своите решение на волята на разнообразни политически фактори ”, съобщи Цветозар Томов, член на ЦИК.
„ Не съм съгласна! За ЦИК това беше едно доста мъчно решение, тъй като постоянно съм подкрепяла машинното гласоподаване. Но считам, че най-важно е да има доверие в изборния развой ”, съобщи Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК. По-малко от 2 часа по-късно Министерството на електронното ръководство издаде удостоверението за валидност на машините. Според тях в период, само че се оказа към този момент закъсняло. Обявиха го късно вечерта на ексклузивен брифинг.
„ Направени са всички проби на машините, съгласно времето, с което разполагахме, тъй като ние получихме машините на 16 октомври, а имаме 20 дни да ги удостоверим ”, съобщи зам.-министърът Михаил Стойнов.
Според изказванията на ДАНС точно Стойнов със свои дейности е заплашил честността на вота. Както той, по този начин и основният секретар на Министерството на електронно ръководство още през вчерашния ден са били разпитани. Обвинения обаче не са им били повдигнати.
„ Не съм осведомен с отчета на ДАНС, всичко е документирано, създали сме голям брой инспекции, нямам никакви учредения да подривам този развой ”, сподели Стойнов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР