В деня за прошка – Сирни Заговезни (неделя), в четири

...
В деня за прошка – Сирни Заговезни (неделя), в четири
Коментари Харесай

На Сирни Заговезни кукери ще гонят злото в четири села от община „Родопи“

В деня за амнистия – Сирни Заговезни (неделя), в четири села на община “Родопи “ ще гонят злите сили. Кукерски празник провеждат в Белащица, Храбрино, Първенец и Златитрап. В Брестовица възраждат един от най-характерните традиции, провеждани в селото - ритуала „ Туйкане “.
Прочетете още
В Белащица програмата стартира в 15 часа на центъра в селото.

Под мотото „ Да гоним злото посредством положителното “ в Златитрап ще пресъздадат самобитния празник. Началото на обичайна кукерска обиколка по улиците на селото стартира в 8:30 часа. Празничната стратегия стартира в 15:30 часа, а кукерското шествие е от 16 часа. Половин час по-късно кукерите ще бъдат публично посрещнати в парка на Златитрап за обичайното кукерско хоро. Празникът продължава с разкриване на кукерска чешма и програмата на Търговска колегия „ Тракийска магия “.

С празник на площада ще стартира обичаят по преследване на злото в Храбрино. От 18:30 часа ще лумне и нормалната за Сирни Заговезни купа̀ хвойна. Около огъня, символизиращ  светлина, мощ и здраве, кръгът на празника ще затвори  общоселско хоро.



Мащабно ще бъде гоненето на злото в Първенец. Кукерските и маскарадните игри „ Сирница ” ще стартират още в ранни зори, когато десетки мъже, облечени в страховити и радостни кукери, бабугери, мечкари, станчинари, чауши, бабички, старци ще обиколят къщите в селото. Кукерското шествие стартира в 10:30 часа, а в 11 часа ще бъде награждаването на спечелилите в състезанието за най-хубав карнавален костюм. Празникът продължава с концерт с присъединяване на ДТС „ Луди Млади “ Пловдив, ДЮТС „ Детелинка “, село Първенец, ПФТА „ Дилянка “, Пловдив и ТШ „ Елит “ от Първенец. Оркестър „ Стара Загора “ и осъществяванията на националните артисти Диана и Валентин Манови ще радват публиката до късно вечерта.

Една от най-интересните обичаи на Сирни Заговезни е изстрелването на стрели или „ Туйкането “. Забравен десетилетия наред обичаят ще бъде пресъздаден в село Брестовица. Според етнографски изследвания сходен бит на зараждащата се обич, изпълняван с толкоз поредност, че да се трансформира в традиция, в страната няма.

Този бит включва ергени, които изстрелват издялкани и запалени стрели в двора на девойката, която харесват. Важно е във всеки момински двор да има най-малко по една стреличка - знак, че младата господарка е харесвана. За младата дама, събирането на изстреляните стрели е освен доказателство за внимание, само че и за любов и респект от страна на младежите.
Възраждането на обичая ще стартира от 18:00 часа, под параклис „ Св. Арх. Михаил “ (местност " Гатев бряг " ) в село Брестовица.

Традициите са основани, с цел да помним от кое място идваме. Затова е значимо да ги пазим, да ги продължим и да ги съхраним за идните генерации, канят уредниците.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР