В деня, в който Алеята беше освободена от автомобили, първото

...
В деня, в който Алеята беше освободена от автомобили, първото
Коментари Харесай

Кметът Портних влезе във войната за Крайбрежната алея срещу областния

" В деня, в който Алеята беше освободена от коли, първото нещо, което кметът от ГЕРБ Иван Портних направи, бе да изтегли общинска полиция от единственото добре работещо контролно-пропусквателен пункт за надзор на достъпа на моторни транспортни средства по крайбрежната алея при басейн „ Приморски ”. Вероятно е очаквал да сътвори безпорядък, а жителите да ни сочат с пръст, само че от националната полиция бързо се оправиха и с тази задача. Отделен е въпросът не е ли тъкмо в пълномощията и отговорностите на общинската полиция да се грижи за реда в Морската градина? ".

Това написа през днешния ден регионалният шеф на Варна Благомир Коцев.

Последва реакция от кмета Портних:

От община Варна изпратиха позиция във връзка обява на регионалния шеф на Варна Благомир Коцев във фейсбук, съгласно която " кметът на Варна е изтеглил Общинска полиция от КПП-то за надзор на достъпа на моторни транспортни средства край басейн " Приморски ", за основаване на безпорядък ".

Ето какво оповестяват от кметството:

Областният шеф да прочете личната си поправена заповед за Крайбрежната алея
В поправената заповед на регионалния шеф Благомир Коцев – за прекратяване на придвижването на ППС по част от Крайбрежната алея " Кап. Георги Георгиев ", буквално е записано:
„ II. ЗАДЪЛЖАВАМ органите на регионалната дирекция на  Министерството на вътрешните работи – гр. Варна, да подхващат нужните ограничения за прекратяване на придвижването на пътни транспортни средства в обсега на ПИ ” (следва изложение на парцелите по алея първа).
И по-надолу: „ -пропускателният режим на обособените контролно-пропусквателен пункт да се обслужва непрекъснато от чиновници на Областна дирекция на министерството на вътрешните работи – Варна, според План за организация на придвижването – приложение към актуалната заповед… ”.
В тази връзка, заповедта на регионалният шеф е правилно изпълнена - КПП-та са поети от ОД на МВР- Варна тъкмо съгласно тази заповед!
В коментара си във фейсбук господин Благомир Коцев, може би съзнателно, пропуща посоченото наличие от личното си предписание. А може би въобще не е чел какво подписва!? А може би не е схванал, че неговата заповед e поправена?!
Това, обаче е негов, а  не проблем на общинската администрация. Години наред единственият дейно настоящ надзорен орган в региона е Общинска полиция по категорично предписание на кмета на Община Варна. Факт, който самият регионален шеф признава в позицията си!
Между другото, сега на уеб страницата на Областната администрация е оповестен първия вид на заповедта на Благомир Коцев – РД№РД 22-7706-81 от 08.07.2022 година В Община Варна е постъпил поправен вид, поради позволени „ непълноти “, в това число поради издаване на разпореждане към Общинска полиция, което не е в пълномощията на регионалния шеф.
На 27.06.2022 година Благомир Коцев декларира пред медиите във Варна: " Дамбата има потребност от ремонт, а в случай че този ремонт се комбинира с план за разширение на крайбрежния път, на който да има пешеходна зона, велоалея и лента за коли, то това би бил най-хубавият вид. Ще лобирам пред Министерството на районното развиване и благоустройството това да се случи ".
Община Варна чака показване на плана пред жителите и съответни резултати от господин регионалния шеф.

Ето и обявата на Коцев по-рано:

Скъпи съграждани,

На 10 юли с общи старания успяхме да върнем крайбрежната алея на варненци. Още в първия работен ден след затварянето й за придвижване на моторни транспортни средства обаче във Варненския административен съд е входирана тъжба против заповедта ми от концесионер на един от плажовете. Мотивите в жалбата необичайно съответстват с тези, изложени от народните представители на партия ГЕРБ през неделния ден. Дори и физическият вносител на тази тъжба да не е самият адв. Балачев (народен представител от ГЕРБ), то от пръв взор се вижда синхронът в позициите. Изглежда изненадващо по какъв начин, откакто най-сетне се случва нещо, за което милеят всички варненци без значение от политическите им пристрастия, ГЕРБ застават на срещуположна позиция. И откакто позицията им не е в полза на жителите, нито отразява настроенията в града, то тогава в чий интерес е? Как да си разбираем, че политик може да заема позиция против ползите на своите гласоподаватели и то на прага на избори? Какви задължения ги карат да правят това? Или просто са дотолкоз обвързани в съмнителни взаимоотношения и гонене на персоналното си облагодетелстване, че са подготвени по този начин елементарно да пожертват публичния интерес... Но това в действителност е запазена марка на Бойко Борисовата партия и на национално равнище.

С следващия подобен образец се срещнах през предходната седмица след получен сигнал за корист с публичен запас. VII Средно учебно заведение „ Найден Геров “ в град Варна е едно от многото пострадали ведомства, средствата за чието благоустрояване са били АВАНСОВО платени 100%, а договорът, подписан сред тогавашното ръководство на Министерство на младежта и спорта (в лицето на министър Красен Кралев от ГЕРБ) и компанията реализатор бива преустановен заради изминал период на деяние, само че остава несбъднат. Парите, несъмнено, са откраднати. За този срамен акт, ограбващ варненските деца, разполагам с документи и към този момент са подхванати ограничения за известяван на способените органи.

На опитите на ГЕРБ да внушат, че прекъсването на автомобилния трафик в пешеходната зона край морето е нещо неприятно, нездравословно, безогледно и некадърно, към този момент се смее цялата варненска общност. Очевидно нейните депутати и функционери освен се пробват да приписват личните си съмнителни модели на държание на днешното ръководство, само че и поставят старания да саботират всичко градивно, което някой съумява да реализира. А може би основателно се опасяват, че занапред ще изнасяме пред обществеността обстоятелства за техните злоупотреби?

За страдание от партия ГЕРБ към момента не могат да осъзнаят, че прекъсването на колите от Алея първа не е моя заслуга, а е победа на гражданското общество. Единственото, което направих като регионален шеф, бе да намеря законовия път по какъв начин да се случи това. Защо нито един от предшествениците ми не посмя да издаде сходна заповед? Отговорите като че сами започнаха да изникват... Докато ние се наслаждавахме на първата си разходка без коли по крайбрежната алея, ГЕРБ направиха няколко знакови изяви.

Първо, техни депутати дадоха „ конференция ” във Варна с внушения в жанр жълта преса, на която разпалено оповестиха, че регионалният шеф няма право да стопира автомобилния трафик на държавен терен! Че кой различен, в случай че не страната, в лицето на нейните законни представители, има правото да се разпорежда с държавната благосъстоятелност?! Крайбрежната линия и така наречен дамба (бетонният насип, построен на нея) са изключителна държавна благосъстоятелност, което надали е незнайно на юристите на ГЕРБ. Още повече, че има мнение на Министерството на районното развиване и благоустройството, че алеята не е общински път, а брегоукрепително оборудване, което не е планувано за авто трафик.

Второ, в деня, в който Алеята беше освободена от коли, първото нещо, което кметът от ГЕРБ Иван Портних направи, бе да изтегли общинска полиция от единственото добре работещо контролно-пропусквателен пункт за надзор на достъпа на моторни транспортни средства по крайбрежната алея при басейн „ Приморски ”. Вероятно е очаквал да сътвори безпорядък, а жителите да ни сочат с пръст, само че от националната полиция бързо се оправиха и с тази задача. Отделен е въпросът не е ли тъкмо в пълномощията и отговорностите на общинската полиция да се грижи за реда в Морската градина?

Аз имам вяра, че законът и публичният интерес са над всичко, както и че обединеното гражданско общество е мощ, с която ще би трябвало да се съобразят даже и самозабравилите се политици. Варна доста пъти потвърждава това.

Благомир Коцев, шеф на Варненска област
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР