В Деня на Светите братя Кирил и Методий, Деня на

...
В Деня на Светите братя Кирил и Методий, Деня на
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Хората на културата и просветата трябва да имат достойно място в обществото

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, Деня на българската култура, просвета и просвета и на славянската книжовност би трябвало да си спомним няколко познати, само че извънредно значими обстоятелства от тяхното дело. Двамата братя основават писменост, която се трансформира в основата за духовното единство на славяните в Европа, от оня интервал до през днешния ден. Двамата братя обхождат Европа надлъж и простор. Прославят писмеността и езика, на който са превели свещените книгите - нашия език. Това споделя водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по просвета, обучение, просвета и културно разнообразие в СОС, по случай 24 май.

„ На този ярък празник, желая да отбележа, в контакстта на участието ни в Европейски Съюз, класическата мисъл на Константин-Кирил Философ, че всеки народ има правото да слави Бога на своя език. С понятията на днешния ден, това е може да се изрази посредством концепцията за културното разнообразие, като основа за развиването на Европейския съюз. А точно правото на всеки народ да съхранява и развива своя език, своите обичаи и просвета, като по подобен метод обогатява Европа, осъществявайки духовното й единство ", уверен е Паргов

Според него през последните 30 години българската десница, а в този момент и ГЕРБ, като част от неолибералната си политика, вършат опити неглижират националната ни еднаквост. " Това е повода през днешния ден да ставаме очевидци на грубото изкривяване на българската история и литература в просветителната ни система. Причината да не се търсят и ползват съвременни подходи и финансови механизми за стимулиране на актуалната българска просвета. Тихомълком да се утвърждава джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията. Да се заличават, и то умишлено, огромни интервали, свързани с българската нематериалност, православната и славянската ни същина ", съобщи водачът на столичните социалисти.

Той напомни, че в навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България съветският патриарх Кирил сподели, че без българското православие нямаше да има и съветско православие. " След думите на акад. Дмитрий Лихачов за България като Държава на духа, това е второто високо самопризнание за първоапостолската роля на България за православието и славянския свят. Признание, което ни задължава да отстояваме, това че за европейски полезности не може да се приказва без православните полезности. ", безапелационен е Калоян Паргов.

„ Делото на Кирил и Методий, настойниците на Европа, задължава нас, българите от ХХІ век, да създадем всичко допустимо учителите, създателите - писатели, художници, публицисти, режисьори, сценаристи, артисти, композитори, учените и преподавателите във висшите учебни заведения, да имат своето почтено място в обществото - българското и европейското ", сподели в умозаключение Паргов

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР