В Деня на Съединението - 6 септември, БНТ ще предложи

...
В Деня на Съединението - 6 септември, БНТ ще предложи
Коментари Харесай

БНТ отбелязва Деня на Съединението със специална програма

В Деня на Съединението - 6 септември, Българска национална телевизия ще предложи на феновете си специфична 4-часова стратегия, която ще наблюдава цялостния процес на събитията към светлия празник. В последния час от предаването Националната телевизия ще излъчва онлайн от Студио „ Аполония “, откъдето ще отрази и културните тематики от провежданите там „ Празници на изкуствата “.


В началото на изданието ни „ Денят на Съединението “ акад. Константин Косев и проф. Андрей Пантев ще вкарат феновете в интернационалната конюнктура преди Съединението. Пряко включване от Варна ще опише по какъв начин Княз Александър ІІ Батенберг получава в морския град вестта за обединяването на Княжеството с Източна Румелия.

Очаквайте любопитни обстоятелства към основаването и действието на тогавашните митници в Трявна и Вакарел.

От Благоевград пък ще покажем непокътнати документи в Регионалния исторически музей в град Петрич, даващи цялостна картина за ситуацията в Пиринския край по време на Съединението, както и репортаж за скъпи печатни издания със мемоари за Съединението и фотоси на участници в Сръбско-българската война.

Ще се пренесем и в Русе, където Държавният списък съхранява извънредно забавни свидетелства за тези дни, завещани ни от Захарий Стоянов, семейство Каравелови и други значими исторически фигури.

Гостите в предаването ще дискутират другите аспекти на обединяването на България като основен исторически миг. Проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски и доцент Валери Колев ще напомнят най-същественото от подготовката и самия акт на Съединението.

От Велико Търново репортерите ще ни пренесат на мястото, където Княз Батенберг издава Манифеста на Съединението.

Водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович ще разискват интернационалния отзив и отбраната на оповестеното национално ни единение дружно с проф. доктор Петко Петков от Великотърновския университет.

Репортаж от Българския исторически списък към Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ ще хвърли светлина върху тогавашното гражданско общество и толерантността, присъща на българите след Освобождението.

Иван Кънчев и Марио Мишев от уеб страницата „ Българска история ” ще концентрират вниманието върху поуките, които може да извлечем от случилото се на 6 септември 1885 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР