В деня на Рождество Христово руският президент Владимир Путин присъства

...
В деня на Рождество Христово руският президент Владимир Путин присъства
Коментари Харесай

Путин сам на Рождество Христово в катедралата в Кремъл

В деня на Рождество Христово съветският президент Владимир Путин участва на свещенодействие в катедралата " Благовещение " в Кремъл, оповестява ТАСС.

Много православни християни честват Коледа на 7 януари.

 

На място го посрещна йеромонах Йосиф, настоятел на църквите в Клинския регион на Сергиевопосадската епархия. За коледната работа президентът заложи на формален костюм, като ненапълно се отклони от строгия дрескод, като облече пуловер под сакото си.

Държавната телевизия сподели два клипа онлайн, на които се вижда по какъв начин Путин е в катедралата " Благовещение ", до момента в който православни свещеници правят среднощната работа, оповестява Българска телеграфна агенция.

В Благовещенската катедрала Путин изслуша нощната литургия. Най-често на този празник съветският президент посещава богослужения отвън Москва, само че предходната година чества Коледа близо до столицата - в домашния храм на резиденцията си Ново-Огарьово край Москва.

 

Катедралата " Благовещение ", където този път президентът изслуша литургията, е домашната черква на московските велики князе, а по-късно и на царете. Тук са се правили ритуалите за брак и кръщене на деца.  От 1993 година на празника Благовещение на Пресвета Богородица Патриархът на Москва и цяла Русия служи в катедралата.

Владимир Путин поздрави руснаците и православните християни за Рождество Христово и означи ролята на църковните организации в поддръжката на " специфичната военна интервенция " в Украйна.

" Сърдечно ви приветствам за Рождество Христово. Този ярък  и обичан на всички празник въодушевява хората за положителни каузи и блян, служи за одобряване на обществото на такива непреходни и духовни полезности и  нравствени ориентири, като милосърдието, състраданието, положителното и справедливостта ", се споделя  в изказването на Путин.

Той означи и съзидателния принос, който има Руската православна черква и  други християнски вероизповедания в Русия за единството на обществото, съхраняването на историческата памет, възпитането на младежта и укрепването на фамилията. " Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на интернационалния и междурелигиозния мир и единодушие в нашата страна, грижат се за тези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специфичната военна интервенция ", съобщи Путин и добави, че тази работа на църквата и църковните организации заслужава най-искрено почитание.

Продължаващият ерес в Украйна слага на тестване самата Църква и нейната дарба да прави почтено служение, сподели Московският и на цяла Рус патриарх Кирил в проповед след нощната литургия по случай празника Рождество Христово в катедралния храм " Христос Спасител ".

„ На първо място, мисля за близката до всички нас, скъпа Украйна, където разколите в действителност провокират самата Църква, нейната дарба да служи почтено на народа и обществото на Украйна. Вярваме, че посредством молитвите на светиите, посредством молитвите на цялата Църква ще се появи мир и ще има мир сред всички нации на светата Рус и ще има мир на всички места, където в този момент е опустошен ", сподели патриархът.

В службата довечера патриархът Кирил насочи рецензия против Украйна за дейностите ѝ против клон на православната черква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси парцели, благосъстоятелност на църквата и предишния месец упрекна върховен свещеник, че е взел участие в антиукраинска активност, като поддържа съветската политика.

" Нека се молим за нашите братя и сестри и да имаме вяра че един ден тези демонски изкушения ще отминат ", сподели Кирил, като се подигра с това, което той назова " жалки опити " на Киев да унищожи църквата в Украйна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР