В Деня на празника на Свети Валентин, Регионален исторически музей

...
В Деня на празника на Свети Валентин, Регионален исторически музей
Коментари Харесай

Историческият музей откри изложба на писма и картички във витрини по проекта на община Пловдив

В Деня на празника на Свети Валентин, Регионален исторически музей – Пловдив откри в зала „ Съединение “ краткотрайна галерия със заглавие „ Любов в пощенски плик ”. Тя е експонирана в три от новите 10 витрини на музея, закупени по плана на община Пловдив „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “.
Прочетете още
Регионалният исторически музей има извънредно богата сбирка от картички и писма на известни и не толкоз известни персони от минали времена. Те се съхраняват грижливо във фондовете на музея и припомнят за времената, когато кореспонденцията сред близки хора се е осъществявала чрез хартиени писма и картички, които описват доста персонални истории и преди да бъдат открити удобствата и бързината на електронните известия.

Идеята за изложбата е зародила напълно непринудено. Акцент в нея е част от кореспонденцията сред Найден Геров и неговата годеница Мария Пулиева, ситуирани в първата витрина. Когато Найден Геров идва в Пловдив през 1857 година, той е на 35 години и към момента не е задомен. По това време е било признато в такива обстановки близки хора да се заемат със сватосването. В тази роля влизат братята Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово, които желали да го сватосат за своята първа братовчедка Мария Пулиева, описа шефът на РИМ Пловдив Стоян Иванов.

Найден Геров видял Мария в Карлово, само че ангажимента за годежа протича през писма, като по-активен от братята е Евлоги. Мария по това време е осемнайсетгодишна, красива госпожица с бяло лице, черни очи и дълга до кръста коса, добре образована, приказва два езика и свири на клавесин. Доста по-късно добиват известност и десетките непубликувани писма на семейство Герови, изпълнени с толкоз деликатност, които дават опция да забележим блестящия посланик, горещия родолюбец и задълбочения академик от една нова страна, непозната за поколенията. Съвместният им живот продължава 43 години, а на смъртния си одър Найден Геров споделя на обичаната Мария, че помни чудесно деня, в който я е видял за първи път в Карлово.

Втората витрина показва преписка на френски език сред подполковник Страти Гешев и неговата брачна половинка - белгийката Клементина. Животът на военния минава по бойните полета, само че той следи и се вълнува от всеки миг от живота на околните си. В писмата си той споделя за себе си, само че постоянно предизвестява брачната половинка си да не споделя с никого и постоянно приключва написаното с „ милиарди целувки “, които изпраща на своята обичана Тити. Третата витрина демонстрира забавни картички, изпращани сред членове на фамилии, в моментите в които са разграничени. В тях има доста шеговити и занимателни, от днешна позиция, текстове.

Директорът на Регионалния исторически музей - Стоян Иванов показа пред гостите и посетителите на изложбата осъществените усъвършенствания по плана на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “. Освен новите 10 витрини, които разрешават нов тип показване на експозиции, по плана бе осъществен настоящ ремонт на постройката, включващ боядисване на стени и тавани, изстъргване и боядисване с блажна багра на дървени прозорци, изстъргване и боядисване с блажна багра на дървени порти, запълване фуги по ъгли и стени в залата, циклене и лакиране на паркета, ръчно циклене и боядисване с лак на два броя стълбища, боядисване с блажна багра на парапети на стълбища и втори етаж на залата и каси на порти.

Проектът „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ на община Пловдив е в размер на 804 616 лв., финансиран е от ФМ на ЕИП. В него вземат участие седем пловдивски културни институции - ГХГ, РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, НБ „ Иван Вазов “ и ОИ „ Старинен Пловдив “. Срокът на осъществяване е 22 месеца и завършва в края на април. Партньор е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР