В деня на отворените врати на 2 ноември 2021, вторник,

...
В деня на отворените врати на 2 ноември 2021, вторник,
Коментари Харесай

Проект ще насърчава ромите да развиват земеделие

В деня на отворените порти на 2 ноември 2021, вторник, млади ромски фамилии ще показват своя дребен шафранов бизнес в планинското село Джурово, покрай София, оповестиха от Фондация „ Биоселена ”. Мария и нейните близки ще покажат уменията, усвоени в новия им поминък - производството на шафран. През лятото те са засадили ниви с шафран и на следващия ден ще показват по какъв начин ги поддържат. Техният преподавател и наставник в земеделието е Стоян Дурков от Violeta Saffron Farm– умел производител на шафран, който оказва помощ и съветва фамилията в новия бизнес.

Събитието се провежда се в границите на плана „ Деца с бъдеще – фермери, занаятчии, бизнесмени ” на Фондация за биологично земеделие Биоселена, който стартира през юни с финансовата поддръжка на фондация „ Обществен ръб на TELUS International Bulgaria “.

Проектът работи съответно с четири фамилии с деца от ромската общественост, които се ангажираха с пчеларство и шафраново произвеждане. Те са направлявани от трима опитни производители, които постоянно оферират своята продукция на Фермерския фестивал „ Произведено във фермата “ в София Теодор Пушкаров- потомствен пчелар и наставник на младите пчелари в плана, Стоян Дурков – производител на био шафран и наставник на фамилиите, ангажирани в шафрановото произвеждане и главният мотор и локален координатор – Владимир Петров, който е притежател на дърводелски завод в селото и от дълги години работи с локалната ромска общественост.

Амбицията на плана и на ромските фамилии е освен да създават шафран и мед, само че и да стартират да ги оферират на Фермерския фестивал „ Произведено във фермата “, който се провежда всяка сряда и петък пред Министерството на земеделието в София.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР