В деня на националния празник 3 март, Военноморският музей предлага

...
В деня на националния празник 3 март, Военноморският музей предлага
Коментари Харесай

Военноморският музей представя на посетителите си непоказвани артефакти

 В деня на националния празник 3 март, Военноморският музей предлага на посетителите си галерия с непоказвани артефакти от своите фондове.

Художествени и документални свидетелства от XVIII и XIX век показват поредицата от спорове сред черноморските империи – Руската и Османската, които дават образа на двете епохи, предшестващи Освобождението на България. Акцентът е върху морските борби, които не рядко вземат решение изхода от войната.

Събитията по време на тези съдбовни за балканските нации конфликти са документирани от художници от друга народност, множеството от които са взели участие във войните и са непосредствени очевидци на събитията. Сред тях са Алексей Боголюбов, Якоб Филип Хакерт, Ричард Патън, Амброаз Луи Гарнера, Огюст Жозеф Дезарно, Артър Лукис Мансъл. Гравюрите пресъздават съответни борби и значими от военна и стратегическа позиция брегови пунктове.

Най-ранната литография показва морската борба при Чесма на 5 юли 1770 година сред съветския и турския флот. Творбите в изложбата пресъздават и борбата при Наварин (1827) и събития от Руско-турските войни от 1828 – 1829, 1853 – 1856, 1877 – 1878 година Карти и схеми на черноморския район и българския бряг от ХIХ век допълват общата картина на европейския югоизток, който през този интервал заема извънредно място в съветската и западноевропейската външна политика.

На 3 март Военноморският музей ще работи с нормалното си работно време и входни такси при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

Изложбата може да бъде посетена до 23 април 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР