В Деня на народните будители пред сградата на президентската институция

...
В Деня на народните будители пред сградата на президентската институция
Коментари Харесай

Румен Радев: Днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители

В Деня на националните будители пред постройката на президентската институция се състоя гала по издигане на националното знаме на България.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев одобри строя на Националната гвардейска част във връзка Деня на националните будители.

След церемонията в Гербовата зала на " Дондуков " 2 президентът насочи одобрение.

" Повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашия народ ", съобщи президентът.

" Днес, на следващия ден и постоянно ще имаме потребността от нашите учители и просветители. От мъдростта на духовните и морални стожери на България, с цел да не забравяме кои сме, с цел да помним най-важния урок, а точно – мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и тестванията на времето, " добави президентът.

 

Възрожденци, просветители, книжовници и актьори, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, познание, гений и образец будят сърцата и душите на българите, добави президентът.

Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българската нация, сподели Радев.

 

Голямата идея, същността на будителството – тази напълно българска духовна категория, остава неизменима – това са младите, бъдещите генерации на България. Днес децата ни гледат към бъдещето през технологиите, които дават обещание да ги създадат доста по-продуктивни и по-успешни, от всеки път. По думите му точно будителството ни връща към нашите корени, добави президентът.

Още през 1922 година министърът на националното просвещение Стоян Омарчевски обосновава нуждата от Ден на националните будители с думите: „ Нашата юноша би трябвало да знае, че животът единствено тогава е скъп, когато е въодушевен от идейност, от стремеж; единствено тогава животът е изчерпателен и логичен, когато е налегнат от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното… “, сподели той.

Затова през днешния ден, на следващия ден и постоянно ще имаме потребността от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, с цел да не забравяме кои сме, с цел да помним най-важния урок, а точно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и тестванията на времето, съобщи още Румен Радев.

Президентът прикани през днешния ден да изразим безконечната ни признателност към образеца и делото на духовните будители на България от предишното и на днешните будители, към тези, които ни носят познанието и вярата, към непримиримите.

По мотив празника в церемонията участваха и деца от детска градина „ Бърборино “, като изпяха ария и рецитираха стихотворение.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР