В деня на народните будители оригинална инициатива разказва за 15

...
В деня на народните будители оригинална инициатива разказва за 15
Коментари Харесай

Жени-будителки изгряха в знакова изложба

В деня на националните будители истинска самодейност споделя за 15 забележителни българки, взели участие в построяването на страната ни след Освобождението.
За българските будителки ще намерим по един-два като че ли инцидентно изтървани редове в учебниците. Ликовете им не са увековечени върху банкноти, улиците с тяхно име са по-скоро изключение. Тематична галерия в столицата е отдадена 15 от тях. Съвсем справедливо.

При основаването си Софийският университет е бил мъжко образователно заведение. Било е невероятно жена да учи тук. Но таман жена трансформира този факт.„ Ана Карима е първата радетелка за висше обучение на дамите. Подава петиция за позволение дами да учат в Софийския университет. Не става елементарно, само че съумява. Така оказва помощ на други дами да бъдат не просто домакини, а будителки”, споделя Елица Павлович, редактор в " Момичетата от града ".

Ако в миналото сте се заглеждали във фасадата на Столичната библиотека, щяхте да забележите две статуи: на мъж и на жена. Сградата е издигната от мъж, само че архитектурата е дело на 24-годишна жена.

„ Виктория Ангелова-Винарова за времето си е напряко знамение: толкоз млада жена да сътвори и да отбрани сходен огромен проект”, продължава Елица Павлович.

Следите им са втъкани и вградени в здания, улици, стихове, картини, облекла. В днешните благоприятни условия на модерните европейски българки.

Делата им са останали нейде в историята. Но имената им би трябвало да ни съпътстват в сегашното и в бъдещето.

От нас зависи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР