В деня на Конституцията – 16 април, омбудсманът Диана Ковачева

...
В деня на Конституцията – 16 април, омбудсманът Диана Ковачева
Коментари Харесай

Омбудсманът с писмо до депутатите с топ-проблемите на гражданите

В деня на Конституцията – 16 април, омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо и обобщение на Годишния отчет на институцията (внесен на 31 март т.г. в Народното събрание) до шефката на Народно събрание и ръководителите на шестте парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, „ ИТН “, „ Българска социалистическа партия за България “, Движение за права и свободи, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! “, с цел да ги запознае с проблемите на жителите, обърнали се за помощ към институцията през миналата година, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана. Самият отчет е импортиран в Народно събрание още на 31 март.

През 2020 година над 13 500 души са подали тъжби до омбудсмана, а над 60 000 души са получили подпомагане и поддръжка.

Сред тях са голям брой тъжби по отношение на ограничение на изборните права, по този начин и във връзка с " унизителното отнасяне " на членовете на СИК в процеса на предаване на изборните бумаги.

Жалбите на жителите показвали, че е неотложно да се положат старания за смяна на наредбите в Изборния кодекс, които да подсигуряват в оптималната степен упражняването на главните права и свободи на жителите в границите на изборния развой. - правото на всички лица, които са карантинирани поради COVID-19, да упражнят правото си на глас, в това число лицата, карантинирани на друг от сегашния си и непрекъснат адрес. Да могат да гласоподават на друго място и лица, които заради служебните си отговорности в изборния ден са командировани на друго обитаемо място, друго от непрекъснатия им адрес. Да се планува опция за откриване на задоволителен брой секции за гласоподаване в чужбина. Сред другите хрумвания е служебна инспекция на решението на ТЕЛК при декларирано предпочитание за гласоподаване с преносима изборна кутия.

На последващо място тя показва и острия проблем с домашното принуждение и напомня, че неведнъж го е поставяла на публичното внимание, само че той към момента не е намерил своето дейно законодателно решение.

„ За последните 12 месеца от началото на пандемията от COVID-19, по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка дами са 27, като две от жертвите са от последните 10 дни ", споделя Ковачева. Според данни на Министерство на вътрешните работи, през 2020 година българските съдилища са издали 3057 ограничаващи заповеди, като 349 са за принуждение, упражнено по отношение на мъже и 898 за принуждение, упражнено по отношение на деца. Въпреки че през 2020 година Министерството на правораздаването създаде план на ЗИД на Закона за отбрана от домашно принуждение, той не беше импортиран за разглеждане в 44-ото Народно събрание.

Тя обръща внимание и върху нуждата от създаване на съвременна система за детско правораздаване.

Отбелязва, че отчета на Омбудсмана за 2020 година демонстрира, че максимален дял от всички получени тъжби в институцията са свързани с нарушени потребителски права. Сред тях най-многобройни са жалбите за неприятно качество на ВиК услугите в страната.

След това са жалбите на жителите от непозволените дейности на колекторските компании и компаниите за бързи заеми.

" Накрая, само че не на последно място, употребявам случая да обърна внимание на обстоятелството, че значима част от правото на отбрана на българските жители е опцията да се извърнат директно към Конституционния съд. Като омбудсман и бранител на правата на българските жители нееднократно съм поставяла тематиката за въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба и се надявам тя да стане факт в най-скоро време “, приключва Ковачева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР